Mazy

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Mazy? Zonnepanelen zijn duurzaam en besparen je geld. Op basis van het zonnepanelen-systeem wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Gezien de hogere wattpiek per zonnepaneel, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de interessante terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan dat ook voor mijn huis? Wat is het rendement na 10 jaar? Via zonnepanelenvoordeel.be check jij actuele tips die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Mazy!

zonnepanelen installateur 5032
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieNamen
GemeenteGembloux
Postcode50320
Gasverbruik20.590 kWh
Stroomverbruik kWh3395 kWh
Gemiddelde energierekening€162,18

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Mazy maart 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten speciale premies en/of leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be vind je wat de regels zijn in de gemeente Gembloux. Is dit voor jou onduidelijk? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Gembloux kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Middels de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Mazy
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening. Deze groene leningen waarmee consumenten verrassend voordelig een speciale lening kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun woning energiezuiniger te maken. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4560), dan is jouw winst al gauw €565. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet om een privéwoning gaan en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt wordt teruggeleverd aan het net. Voor deze elektriciteit ontvang je een redelijke vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dit geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor dit overschot. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de ouderwetse tellers worden ingeruild voor slimme meters. De komende jaren volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een royale 4% spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden woningeigenaren hebben panelen laten installeren.

Prijzen
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Mazy variëren tussen de €4400 en €6000, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set van 10 zonnepanelen mondt uit in pakweg 3010 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Energiedirect en Nuon betaal je hiervoor wel €752,50 (prijs maart 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Mazy kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de volgende paragraaf vind je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117006€3650 – €4375€430
2298012€5000 – €5850€525
3341015€5975 – €6125€700
4406018€6375 – €6750€930
5453019€6950 – €7250€960
6500023€7675 – €7900€1040

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het conformeert aan een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (meest ideale is het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak met een goede constructie. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Met hulp van de zonnepanelencheck Mazy check je of uw dak in aanmerking komt. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Mazy bedraagt 3395 kWh. Hiervoor zijn benodigd zo’n 11 panelen van 280 wattpiek. Advies: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Let ook op verbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 5 panelen geschikt, voor 1975 kWh gaan we uit van 8, voor 2800 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 4000 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. De doorsnee woningbezitters kopen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Eveneens vinden we dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De kosten liggen relatief laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Moet ik een vergunning aanvragen in Mazy?

Voor de installatie van panelen op een woning is een vergunning overbodig. Deze regel gaat niet op bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Gewoonlijk is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-mazy

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Goede zonnepanelen bedrijven in Mazy vergelijken? Middels het advies hieronder tref jij snel en eenvoudig een erkende vakspecialist in je woonplaats. Een aantal installateurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de installatiekosten. Check ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Hebben we het over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Treft het een aangekochte woning of huur je? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Omschrijf het project

  Omschrijf het type woning. Het type huis (schuin of plat) en de oriëntatie van het dak zijn relevant. Maak vervolgens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De installateur geeft op die manier goedzonnepanelen advies in Mazy.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn gegevens als: jouw naam (+ achternaam), een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het mailadres. Op basis daarvan komen we erachter hoe we met jou in contact kunnen komen indien er onduidelijkheden zijn. Als laatste ontvang je de offerte op maat.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na zo’n 5 werkdagen ontvang je een offerte op maat van deskundigen die goed staan aangeschreven. Kijk verder dan het interessantste kostenplaatje, maar wees scherp op certificering (voorbeelden zijn CE-keurmerk, RoHS certificaat, VDE keurmerk, ISO certificaat) en referenties. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Er zijn goede alternatieven: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn allerlei duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn ondernemingen die grond of een dak over hebben voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De tarieven beginnen bij €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een grote som geld is niet meer noodzakelijk.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Denk aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Mazy op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Mazy
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Mazy een bijdrage – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor mensen met een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG is duidelijk: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €85,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!