Grand-Leez

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Grand-Leez? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en financieel interessant. Door middel van een zonnepanelen-installatie is het mogelijk eigen energie te genereren. Dankzij dalende prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de welbekende terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan dit ook op ons dak? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Aan de hand van onze vergelijker ontdek jij bruikbare details die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Grand-Leez!

zonnepanelen installateur 5031
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Duurzame investering.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieNamen
GemeenteGembloux
Postcode50310
Gasverbruik20.540 kWh
Stroomverbruik kWh3370 kWh
Gemiddelde energierekening€161,41

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Grand-Leez maart 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Regelmatig hebben gemeenten speciale premies en/of leningen. Via de website energiesparen.be bekijk je welke regelingen er zijn in de gemeente Gembloux. Is de informatie niet te vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit levert al snel honderden euro’s op. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Gembloux zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Grand-Leez
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor gezinnen extra goedkoop een speciale lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4510), dan profiteer je al van een korting van zo’n €559. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het is een woning die 100% particulier is en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor ontvang je een gepaste vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de klassieke mechanische tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement kan je vergelijken met een 5 procent spaarrente. Dit komt niet alleen ten goede van onze planeet, echter ook op financieel vlak. Al ruim vele tienduizenden huizen zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
De prijs van zonnepanelen kan men berekenen met het model, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te goedkoper je uit bent. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De verwachte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Grand-Leez zitten vaak tussen de €4500 en €6000, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set van 10 zonnepanelen mondt uit in pakweg 2960 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Eneco of Pure Energie betaal je hiervoor wel €740,00 (onkosten maart 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Grand-Leez kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hierna ontdek jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
121006€3700 – €4350€380
2309011€5275 – €5650€625
3345014€6075 – €6200€825
4394018€6525 – €6675€900
5443019€6975 – €7125€1010
6484022€7650 – €8050€1060

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het schikt naar een aantal eisen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is het efficiëntst), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Verder is een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Grand-Leez vind jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Grand-Leez bedraagt 3370 kWh. Je hebt dus nodig grofweg 12 zonnepanelen van 285 wattpiek. Advies: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 1000 kWh zijn 5 panelen toereikend, voor 1875 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2900 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3925 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. Bijna alle investeerders kopen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed vinden we dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen vallen veel minder op. De prijs ligt lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning verplicht in Grand-Leez?

Tijdens de montage van zonnepanelen bovenop uw huis geldt er geen vergunningplicht. Deze regel gaat niet op bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaliter is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-grand-leez

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Grand-Leez vergelijken? Op basis van onderstaande tips kies je binnen enkele minuten een uitmuntende vakspecialist in jouw omgeving. Een aantal leveranciers bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de offerteprijs. Kijk goed naar kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Treft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Betreft het een huurhuis of koopwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Specificeer zo specifiek mogelijk het huis. Het genre woning (schuin en/of plat) en de focus-richting van het huis zijn zaken die van belang zijn. Maak ook een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De deskundige levert jou dan ook geschikt zonnepanelen advies in Grand-Leez.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn jouw naam (+ achternaam), een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en een e-mailadres. Dan is het duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Daaropvolgend versturen ze de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijking van offertes

  In 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van deskundigen uit de buurt. Focus niet uitsluitend op de aantrekkelijkste prijs, maar bekijk ook certificering (zoals RoHS certificaat, CE-keurmerk, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en reviews van klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur jij een huis en is het dak te klein voor panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan is er een oplossing, want je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We zien allerlei bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld gebouwendie het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kan al vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Of neem zelf het initiatief. Denk aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Grand-Leez op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Grand-Leez
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Grand-Leez een aanvullend distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!