Ernage

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Ernage? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en heb je razendsnel terugverdiend. Middels krachtige zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Dankzij de dalende verkoopprijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de zogenaamde terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is dit iets voor mijn woning? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Door deze pagina tref jij accurate gegevens m.b.t. zonnepanelen kopen in Ernage!

zonnepanelen installateur 5030
 • Lagere energierekening.
 • Zet het milieu op 1.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieNamen
GemeenteGembloux
Postcode50300
Gasverbruik20.500 kWh
Stroomverbruik kWh3350 kWh
Gemiddelde energierekening€160,79

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Ernage februari 2024

Een universele subsidieregeling bestaat niet in België. In een aantal gemeenten vind je duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door gebruik te maken van energiesparen.be ontdek jij hoe het ervoor staat in de gemeente Gembloux. Onduidelijke informatie? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Gembloux zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Ernage
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening. Dit zijn speciale leningen waardoor gezinnen extra voordelig een speciale lening kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4470), dan profiteer je al van een korting van zo’n €554. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor deze elektriciteit krijg je een gepaste vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de overproductie. Dit gaat wel veranderen: deze traditionele energiemeters worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. De win is er niet alleen voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al 500.000gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt bepaald door de paneel variant, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te lager de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Ernage variëren tussen de €4400 en €6800 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten
Een pakket met 10 panelen staat gelijk aan circa zo’n 2920 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Delta of Powerpeers betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €730,00 (prijs februari 2024). Via goedkope zonnepanelen in Ernage bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hieronder lees je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120806€3450 – €4400€430
2289012€5250 – €5825€650
3346016€6100 – €6175€725
4406018€6300 – €6650€880
5444019€6950 – €7250€1000
6494023€7650 – €8075€1080

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het in lijn is met een aantal eisen: plek beschikbaar op het dak, gericht tussen west en oost (het zuiden is ideaal), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat sterk genoeg is. Bovendien is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Wegens de zonnepanelencheck Ernage tref jij of jouw dak geschikt is. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ernage bedraagt 3350 kWh. Hiervoor heb je nodig grofweg 11 zonnepanelen van 280 wattpiek. Concreet: dit zijn doorsnee statistieken. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Denk ook eens na over veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 950 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen gewenst, voor 1850 kWh gaat het om 8, voor 2950 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3800 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. De doorsnee mensen kopen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Eveneens zijn er dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De kosten liggen relatief laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning noodzakelijk in Ernage?

Bij het installeren van PV-panelen op het huis is een vergunning niet noodzakelijk. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Gewoonlijk is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ernage

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Ernage vergelijken? Aan de hand van het onderstaande stappenplan tref je in korte tijd een goede monteur in je woonplaats. Veel bedrijven bieden een kleine showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk niet alleen naar de offerteprijs. Kijk goed naar vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere aanvraag? Spreken we over een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdrachtomschrijving

  Specificeer zo concreet mogelijk de woning. Het type woning (plat of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn hierin van enorm belang. Kies tevens een installatiedatum die uitkomt. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De deskundige biedt zo uitstekend zonnepanelen advies in Ernage.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Van belang zijn achternaam, voornaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Op basis daarvan weten we hoe we je het beste kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Daarna ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installatiebedrijven uit de regio. Pas op voor alleen de laagste offerte, maar bekijk ook relevante keurmerken (je kunt denken aan IEC keurmerk, Recyclage, RoHS certificaat, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er zijn verscheidene interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor bedrijven die hun dak/grond willen voorzien van zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost om en nabij de €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet nodig.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met buren zonnepanelen laten plaatsen in Ernage op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Ernage
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Ernage verplichte kost – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen met pv-panelen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!