Asper

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Asper? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en fiscaal aantrekkelijk. Via zonnepanelen op je woning wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Mede door dalende kosten, de royale 6%-BTW constructie, en de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan dat ook voor mijn huis? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Met behulp van deze pagina bekijk je veelzijdige adviezen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Asper!

zonnepanelen installateur 9890
 • Lagere energierekening.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteGavere
Postcode98900
Gasverbruik21.750 kWh
Stroomverbruik kWh3564,81319120123 kWh
Gemiddelde energierekening€170,83

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Asper oktober 2023

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. In verschillende gemeenten zien we interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be tref je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Gavere. Is dit voor jou onduidelijk? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Gavere bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Asper
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Record Credits energiekrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huizeneigenaren heel voordelig een speciale lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4970), dan bedraagt het voordeel al snel €616. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet een 100% prive-woning zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je terug op het net injecteren. In ruil ontvang je een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno oktober 2023. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze planeet, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt bepaald door het type/merk, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te betaalbaarder het wordt. Dit komt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Asper komen doorgaans uit tussen de €4700 en €6700 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een pakket met 10 panelen genereert grofweg 3050 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Eneco of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €762,50 (kosten oktober 2023). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Asper bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de tabel bekijk jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120108€3475 – €4300€430
2278012€5175 – €5725€600
3334015€5975 – €6125€775
4408018€6400 – €6750€910
5445019€7000 – €7200€1010
6504023€7400 – €8150€1060

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het in lijn is met een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (hoogste opbrengst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Verder is ligging onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Door o.a. de zonnepanelencheck Asper ontdek je of je dak geschikt is voor montage. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Asper bedraagt 3564,81319120123 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig omstreeks 11 panelen van 325 wattpiek. Disclaimer: dit is slechts een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met een hoger vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Kijk ook goed naar het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 panelen toereikend, voor 1900 kWh moet je rekenen op 7, voor 2850 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3825 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is gelijkwaardig. Meer dan 50% van de klanten kiezen voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Daarnaast zijn er dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Heb ik een vergunning nodig in Asper?

Voor het leggen van zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning niet aan de orde. Doorgaans gelden er andere regels voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Vaak moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-asper

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Goede zonnepanelen bedrijven in Asper vergelijken? Door gebruik te maken van de adviezen van onze specialisten tref je in enkele stappen een uitmuntende vakspecialist in de regio. Diverse bedrijven beschikken over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar het tarief. Bekijk ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het een huis in eigen bezit (of huur)? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project omschrijven

  Detailleer zo specifiek mogelijk het huis. De huis-categorie (plat of schuin) en de geografische ligging van het huis zijn goede voorbeelden. Kies ook een installatiedatum die uitkomt. Vul gerust het opmerkingenveld in. De vakman verschaft dan namelijk aantrekkelijk zonnepanelen advies in Asper.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Van belang zijn jouw naam (+ achternaam), een mobiel/vast nummer, en als laatste het e-mailadres. Vandaar weten wij hoe wij u kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Bij de laatste stap ontvang je de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes vergelijken

  In 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van specialisten uit de regio. Er is meer dan alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar houd ook rekening met eventuele keurmerken (bijvoorbeeld Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, CE-keurmerk, TÜV keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of is het gewoon te duur? Er zijn goede alternatieven: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er zijn verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere organisaties die een stukje dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost om en nabij de €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is dan ook geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Onder andere met buren zonnepanelen laten plaatsen in Asper op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Asper
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Asper een forfaitaire vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Vlamingen met de terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!