Liernu

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Liernu? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en fiscaal aantrekkelijk. D.m.v. innovatieve zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Mede door de steeds gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de interessante terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Door gebruik te maken van de zonnepanelen-vergelijker lees je praktische informatie die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Liernu!

zonnepanelen installateur 5310
 • Minder betalen voor stroom.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieNamen
GemeenteEghezée
Postcode53100
Gasverbruik21.210 kWh
Stroomverbruik kWh3405 kWh
Gemiddelde energierekening€164,99

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Liernu juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er jammer genoeg niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be check je wat er precies mogelijk is in de gemeente Eghezée. Is er niets over te lezen? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit scheelt je zo €800,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Eghezée zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Middels de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Liernu
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee consumenten tegen een gunstige rente een groene lening kunnen aanvragen om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Op jouw investering in zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4430), dan profiteer je al van een korting van zo’n €549. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je terug op het net injecteren. Hiervoor krijg je natuurlijk een vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden vervangen voor slimme meters. In 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met 6% rente. Niet alleen goed voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al 500.000consumenten kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe goedkoper je uit bent. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Liernu liggen tussen om en nabij de €4300 en €6100, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten
Een pakket met 10 panelen mondt uit in pakweg 2810 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Essent of Nuon betaal je hiervoor wel €702,50 (prijs juli 2024). Door goedkope zonnepanelen in Liernu bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de tabel lees je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119306€3525 – €4350€440
2302013€5200 – €5725€525
3351014€6050 – €6175€700
4383018€6550 – €6800€940
5437020€6900 – €7225€960
6511023€7400 – €8000€1040

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal randvoorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een positie gericht tussen westen of oosten (het liefst focus op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak met een goede constructie. Bovendien is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Mede door de zonnepanelencheck Liernu check jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Liernu bedraagt 3405 kWh. Dit kan je zelf opwekken met om en nabij 10 zonnepanelen van 290 wattpiek. Toelichting: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Denk ook eens na over de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen toereikend, voor 1825 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2875 kWh gaat het om 11, en voor 3900 kWh zijn dat 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is nagenoeg gelijk. Veel bewoners maken een keuze voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Daarnaast zijn er dunne-film panelen. Dit type PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De kosten zijn lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Welke vergunning moet ik hebben in Liernu?

Voor het plaatsen van panelen op een woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Meestal is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-liernu

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Populaire zonnepanelen bedrijven in Liernu vergelijken? Door middel van tips van onze adviseurs vind jij moeiteloos een uitstekende specialist in je postcodegebied. Sommige bedrijven bieden een kleine showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de prijzen. Vraag ook om kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Betreft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Betreft het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdrachtomschrijving

  Omschrijf expliciet jouw woning. Het type dak (schuin + plat) en de focus-richting van het dak zijn van groot belang. Maak tevens een keuze voor een globale planning voor de installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De adviseur verschaft dan namelijk interessant zonnepanelen advies in Liernu.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. We vragen om naam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en uw huidige mailadres. Zo komen we erachter hoe we contact kunnen leggen als er iets niet helemaal duidelijk is. Vervolgens ontvang je de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes vergelijken

  Na een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van installateurs die actief zijn in de regio. Kijk verder dan de scherpste prijs, maar bekijk ook de benodigde certificaten (je kunt denken aan CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We onderscheiden diverse prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gymzalen die hun dak vol met zonnepanelen willen leggen. Dit is financieel erg interessant, Beschikbaar vanaf €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is dan ook geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Onder andere met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Liernu op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Liernu
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Liernu aanvullend capaciteitstarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!