Matagne-La-Petite

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Matagne-La-Petite? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en heb je razendsnel terugverdiend. Op basis van de investering in zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Ten gevolg van dalende prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is het iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Met behulp van de zonnepanelen-vergelijker check jij omvangrijke informatie die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Matagne-La-Petite!

zonnepanelen installateur 5680
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieNamen
GemeenteDoische
Postcode56800
Gasverbruik23.640 kWh
Stroomverbruik kWh3420 kWh
Gemiddelde energierekening€175,45

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Matagne-La-Petite maart 2024

Een universele subsidieregeling bestaat niet in België. Regelmatig hebben gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk jij de spelregels in de gemeente Doische. Onduidelijke informatie? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Doische zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Matagne-La-Petite
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor consumenten tegen een speciaal rentetarief een speciale lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4610), dan profiteer je al van een korting van zo’n €571. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Daarvoor ontvang jeeen gepaste vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: deze traditionele energiemeters worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is in lijn met een 5 procent spaarrente. Niet alleen goed voor het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden woningen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt vastgesteld door het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te voordeliger de investering. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Matagne-La-Petite schommelen tussen de €4400 en €5800 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen in resulteert in ongeveer 2780 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Engie en/of NLE betaal je hiervoor wel €695,00 (tarieven maart 2024). Met goedkope zonnepanelen in Matagne-La-Petite bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hierna vind jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119107€3425 – €4300€430
2294011€5275 – €5625€500
3357014€6050 – €6175€825
4420017€6300 – €6700€920
5444019€7025 – €7125€970
6512021€7500 – €8000€1060

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal condities: een schuin/plat dak met genoeg plek, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Door o.a. de zonnepanelencheck Matagne-La-Petite bekijk je de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Matagne-La-Petite bedraagt 3420 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig grofweg 10 panelen van 280 wattpiek. Concreet: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de toekomstige situatie. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 panelen voldoende, voor 1950 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2825 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3975 kWh zijn dat 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is vrijwel hetzelfde. Meer dan 50% van de klanten verkiezen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er is ook een all-black variant. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Mede onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Matagne-La-Petite?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op uw dak hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Dikwijls moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-matagne-la-petite

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Erkende zonnepanelen bedrijven in Matagne-La-Petite vergelijken? Geholpen door onderstaande tips zoek jij moeiteloos een professionele installateur in de regio. Verscheidene leveranciers hebben de beschikking over een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de prijs. Houd ook rekening met relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je ontvangt alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Gaat het om een zakelijke of particuliere vraag? Hebben we het over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat zijn je wensen?

  Specificeer het soort woning. Het soort huis (plat & schuin) en de focus-richting van de woning zijn relevant. Maak ook een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vul gerust het opmerkingenveld in. De installateur geeft jou dan goedzonnepanelen advies in Matagne-La-Petite.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Denk dan aan: jouw naam (+ achternaam), tel. nr. en niet te vergeten uw e-mail. Vandaar komen wij erachter hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Aansluitend krijgt u natuurlijk de offertes.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 7 dagen ontvang je (een aantal) offertes van adviseurs die actief zijn in de regio. Focus niet uitsluitend op de laagste prijs, maar bekijk ook voorwaarden/keurmerken (zoals bijv. ISO certificaat, VDE keurmerk, TÜV keurmerk, Recyclage) en recensies van andere consumenten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed nieuws, er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen meerdere interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gebouwendie een stukje dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De kosten bedragen zo’n €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Je kunt denken aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Matagne-La-Petite op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Matagne-La-Petite
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Matagne-La-Petite een aanvullend distributienettarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met de terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!