Matagne-La-Grande

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Matagne-La-Grande? Zonnepanelen zijn duurzaam en leveren ook nog eens euro’s op. Via thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Dankzij de steeds gunstigere prijzen, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan het ook op mijn huis? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Middels onze vergelijker lees je waardevolle informatie die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Matagne-La-Grande!

zonnepanelen installateur 5680
 • Eenvoudig geld besparen.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieNamen
GemeenteDoische
Postcode56800
Gasverbruik23.630 kWh
Stroomverbruik kWh3415 kWh
Gemiddelde energierekening€175,30

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Matagne-La-Grande maart 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door te surfen naar energiesparen.be lees jij welke regelingen er zijn in de gemeente Doische. Kan je het niet vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €800,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Doische kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Matagne-La-Grande
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huizeneigenaren erg goedkoop een speciaal type lening kunnen aanvragen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4600), dan is jouw winst al gauw €570. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je weer terug injecteren aan het net. Daarvoor ontvang jeeen vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingeruild voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement kan je vergelijken met 5 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden woningen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt vastgesteld door het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger het is. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Matagne-La-Grande liggen tussen de €5400 en €6600 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set bestaande uit 10 pv-panelen mondt uit in zo’n 2770 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Energiedirect en NLE betaal je voor dit stukje stroom wel €692,50 (prijs maart 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Matagne-La-Grande kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hieronder doorzoek je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119306€3500 – €4450€380
2291011€5075 – €5675€625
3354014€6075 – €6275€775
4406016€6350 – €6825€900
5453020€7025 – €7150€970
6497023€7700 – €8150€1060

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het in lijn is met een aantal regels: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met de richting tussen oost / west (liefst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een goede dakconstructie. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Dankzij de zonnepanelencheck Matagne-La-Grande vind je of uw dak in aanmerking komt. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Matagne-La-Grande bedraagt 3415 kWh. Dat staat gelijk aan pakweg 10 zonnepanelen van 300 wattpiek. Concreet: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Denk ook eens na over de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 800 kWh zijn 4 panelen genoeg, voor 2000 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2950 kWh zijn dat er 11, en voor 4000 kWh wordt vaak gekozen voor 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is gelijkwaardig. Meer dan 50% van de huizenbezitters verkiezen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Mede vinden we dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen zijn breed inzetbaar. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Matagne-La-Grande?

Voor de installatie van panelen op uw dak hoef je geen vergunning te regelen. Helaas is dat anders bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaliter is een vergunning noodzakelijk als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-matagne-la-grande

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Matagne-La-Grande vergelijken? Met onderstaande tips tref je in enkele stappen een uitstekende expert in jouw eigen buurt. Het merendeel van de adviseurs beschikken over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Beperk je niet alleen tot de prijzen. Let ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Gaat het om een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Gaat het om een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdracht omschrijven

  Beschrijf zo specifiek mogelijk het huis. De dak-categorie (schuin en/of plat) en de geografische ligging van de woning zijn zaken die van belang zijn. Selecteer ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De adviseur verschaft dan namelijk erkend zonnepanelen advies in Matagne-La-Grande.

 4. Voorkeur voor contact

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het gaat hier om jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en e-mailadres. Op die manier is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen leggen in het geval er extra info nodig is. Daaropvolgend verstrekken zij de voorstellen (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Na een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van deskundigen met een goede naam in de buurt. Focus niet uitsluitend op de goedkoopste aanbieder, maar houd ook rekening met certificaten en keurmerken (voorbeelden zijn ISO certificaat, CE-keurmerk, VDE keurmerk, RoHS certificaat) en recensies van andere consumenten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, zijn panelen geen opties voor je daktype, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit is geen issues meer: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er ontwikkelen verscheidene bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn ondernemingen die een stuk van het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Huren kan al vanaf €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een grote som geld is is geen vereiste.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijvoorbeeld met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Matagne-La-Grande op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Matagne-La-Grande
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Matagne-La-Grande verplichte kost – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor Vlamingen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waar komt dit vandaan? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding ligt op die manier te laag. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €95,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!