Gochenée

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Gochenée? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en leveren ook nog eens euro’s op. Op basis van de nieuwste zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Gezien de dalende inkoopprijs, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de speciale terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Heeft ons huis een geschikt dak? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Dankzij onze tool doorzoek je praktische tips met betrekking tot zonnepanelen kopen in Gochenée!

zonnepanelen installateur 5680
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Groene investering.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieNamen
GemeenteDoische
Postcode56800
Gasverbruik23.620 kWh
Stroomverbruik kWh3410 kWh
Gemiddelde energierekening€175,14

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Gochenée maart 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. In verschillende gemeenten zien we energiepremies of speciale groene leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be tref je de spelregels in de gemeente Doische. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Doische is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Gochenée
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Deze groene leningen waardoor huizeneigenaren zonder hoge lasten een speciale lening kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4590), dan profiteer je al van een korting van zo’n €569. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je terug op het net injecteren. Voor deze elektriciteit krijg je een vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: deze klassieke mechanische meters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met 4% rente. Dit is niet alleen goed voor de aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het soort paneel, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe lager de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Gochenée schommelen tussen de €4900 en €5900 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten
Een set met 10 panelen genereert pak ‘m beet 2760 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Essent en Oxxio betaal je daarvoor zo’n €690,00 (prijs maart 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Gochenée bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de volgende paragraaf ontdek jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117707€3425 – €4500€380
2307013€5075 – €5725€550
3321014€6000 – €6225€825
4401017€6450 – €6850€920
5430020€6925 – €7125€970
6515021€7625 – €7975€1080

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het schikt naar een aantal randvoorwaarden: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (zuiden is aan te raden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een degelijke dakconstructie. Verder is een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Door o.a. de zonnepanelencheck Gochenée achterhaal jij de geschiktheid van je dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Gochenée bedraagt 3410 kWh. Dit staat voor zo’n 10 panelen van 280 wattpiek. Belangrijk: we spreken hier over een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Kijk ook goed naar verbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 zonnepanelen voldoende, voor 1800 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2900 kWh zijn dat er circa 11, en voor 4000 kWh zijn dat 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. De doorsnee klanten maken een keuze voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Ook zijn er dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De aanschafkosten liggen lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Moet ik een vergunning aanvragen in Gochenée?

Voor het plaatsen van PV-panelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Doorgaans is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen niet op het dak worden gelegd als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-gochenee

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Gochenée vergelijken? Met het onderstaande stappenplan vergelijk je in enkele stappen een professionele vakspecialist in de regio. Verschillende aanbieders hebben faciliteiten zoals een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Beperk je niet alleen tot de verkoopprijs. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Treft het een zakelijke of particuliere vraag? Gaat het om een woning in privé-bezit? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Opdrachtomschrijving

  Definieer expliciet jouw woning. Het soort huis (plat of schuin) en de focus-richting van het huis zijn daarin van belang. Maak tevens een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De specialist biedt zo actueel zonnepanelen advies in Gochenée.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Van belang zijn achternaam, voornaam, een (vast) telefoonnummer en e-mailadres. Vandaar weten we hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Nadien versturen ze de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijk offertes

  Na uiterlijk een week volgt er een transparante offerte van deskundigen die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar houd ook rekening met kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, Recyclage, CE-keurmerk) en reviews van klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is het dak te klein voor panelen, of heb je geen financiële ruimte? Goed om te weten: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er ontwikkelen meerdere aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld stadions die het dak over hebben voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De kosten bedragen zo’n €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huur van de panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Je kunt denken aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Gochenée op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Gochenée
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Gochenée een capaciteitstarief – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen met de terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!