Heusden

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Heusden? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en je kunt er geld mee verdienen. Met de zonnepanelen van tegenwoordig wek je zelfstandig duurzame stroom op. Mede door de dalende prijzen van de panelen, de 6% BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is mijn dak geschikt? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Door zonnepanelenvoordeel.be check jij omvangrijke aanbevelingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Heusden!

zonnepanelen installateur 9070
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteDestelbergen
Postcode90700
Gasverbruik23.660 kWh
Stroomverbruik kWh3499,51769996006 kWh
Gemiddelde energierekening€177,32

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Heusden september 2023

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Verscheidene gemeenten werken met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) bekijk je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Destelbergen. Kan je het niet vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Destelbergen kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Heusden
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Deze groene leningen waarmee consumenten tegen een aantrekkelijke rente een groene lening kunnen aanvragen om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De Belgische overheid biedt een regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4380), dan profiteer je al van een korting van zo’n €543. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je weer terug injecteren aan het net. In ruil ontvang je een vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Op dat moment heb je geen recht op een terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: deze traditionele energiemeters worden ingeruild voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is overeenkomstig met een 6 procent spaarrente. De win is er niet alleen voor onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al ruim honderdduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen komt tot stand door de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te goedkoper het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten van een aanbieding met 10 panelen in Heusden liggen tussen de €5000 en €5600 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa plusminus 3010 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Delta en Qurrent staat dit al gauw gelijk aan €752,50 (tarief september 2023). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Heusden kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de volgende paragraaf vind je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120307€3450 – €4200€430
2310011€5150 – €5725€650
3328015€6100 – €6175€750
4410016€6375 – €6700€950
5441019€7025 – €7150€970
6505022€7500 – €7900€1070

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het in lijn is met een aantal regels: voldoende plek beschikbaar, gericht tussen west en oost (meest ideale is het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Verder is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Omwille van de zonnepanelencheck Heusden tref je of het dak van uw woning kan. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Heusden is 3499,51769996006 kWh. Dat staat gelijk aan zo’n 10 panelen van 295 wattpiek. Advies: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Kijk ook goed naar het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 825 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen gewenst, voor 1900 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2975 kWh gaat het om 12, en voor 3950 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen verschilt niet veel. Bijna alle woningbezitters verkiezen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien bestaan er dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen zijn breed inzetbaar. De kosten liggen relatief laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning noodzakelijk in Heusden?

Voor panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Uitzonderingen zijn panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. In de regel is ook een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-heusden

Installateur zonnepanelen zoeken

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Heusden vergelijken? Door gebruik te maken van onze stappenplan tref je in enkele stappen een deskundige vakspecialist in jouw omgeving. De meeste specialisten hebben faciliteiten zoals een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Er is meer dan alleen de prijzen. Check ook op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je krijgt op die manier alleen offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Gaat het om een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdrachtomschrijving

  Definieer zo concreet mogelijk de woning. De huis-categorie (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het huis zijn relevant. Kies ook een dag en tijdstip voor installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De specialist levert jou dan ook uitstekend zonnepanelen advies in Heusden.

 4. Voorkeur voor contact

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Je kunt denken aan naam, een mobiel/vast nummer, en het emailadres. Op basis daarvan komen we erachter hoe we je het beste kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Nadien krijgt u natuurlijk de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijking van offertes

  Na een paar dagen volgen er offertes van adviseurs uit de buurt. Pas op voor alleen de scherpste aanbieder, maar check ook op voorwaarden/keurmerken (bijv. Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, CE-keurmerk) en referenties. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur je een woning en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We onderscheiden verscheidene rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan ondernemingen die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Huren kan al vanaf €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen vereiste.
 • Of neem zelf het initiatief. Je kunt denken aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Heusden op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Heusden
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Heusden een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor mensen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG is duidelijk: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!