Astene

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Astene? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en fiscaal aantrekkelijk. Geholpen door zonnepanelen op je woning is het mogelijk eigen energie te genereren. Vanwege de aantrekkelijke paneel prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Gebruikmakend van onze website lees je bruikbare toelichtingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Astene!

zonnepanelen installateur 9800
 • Makkelijk geld besparen.
 • Verantwoorde investering.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteDeinze
Postcode98000
Gasverbruik21.410 kWh
Stroomverbruik kWh3554,19095817635 kWh
Gemiddelde energierekening€169,18

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Astene juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Verscheidene gemeenten werken met energiepremies of speciale groene leningen. Via de website energiesparen.be tref je wat er precies mogelijk is in de gemeente Deinze. Kan je hier niets over vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Deinze kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Astene
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening. Deze groene leningen waardoor huishoudens verrassend voordelig een speciale lening kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4630), dan is jouw winst al gauw €574. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. In ruil ontvang je natuurlijk een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden vervangen voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juni 2024. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met 4% rente. Niet alleen gunstig voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden investeerders hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie hangt af van het model, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te voordeliger de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geraamde kosten van een aanbieding met 10 panelen in Astene zitten vaak tussen de €4700 en €6300, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen mondt uit in circa 2710 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Essent of Oxxio betaal je al snel €677,50 (prijspeil juni 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Astene kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hierna bekijk je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117106€3575 – €4300€410
2291012€5175 – €5800€600
3323016€5925 – €6025€850
4393016€6325 – €6625€890
5452019€7100 – €7125€1010
6496023€7700 – €7825€1040

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het klopt met een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een sterk dak. Evenzeer is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Wegens de zonnepanelencheck Astene lees jij of jouw dak geschikt is. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Astene bedraagt 3554,19095817635 kWh. Dit kan je zelf opwekken met om en nabij 11 zonnepanelen van 290 wattpiek. Advies: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je er ook minder te leggen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de toekomstige situatie. Voor 925 kWh zijn 5 pv-panelen passend, voor 1975 kWh zijn dat er circa 7, voor 2900 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 3850 kWh gaat het om 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. Bijna alle investeerders prefereren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Tevens bestaan er dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De prijs ligt lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Astene?

Bij het installeren van PV-panelen op het huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In algemene zin is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-astene

Installateur zonnepanelen zoeken

Direkt zonnepanelen bedrijven in Astene vergelijken? Via tips van onze adviseurs heb jij vandaag nog een uitmuntende expert in de buurt. Veel bedrijven bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de producten in detail kunt zien. Kijk verder dan de verkoopprijs. Houd ook rekening met certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het een zakelijke of particuliere aanvraag? Spreken we over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Wat zijn je wensen?

  Beschrijf expliciet jouw woning. Het genre woning (plat + schuin) en de ligging van de woning zijn essentieel. Maak vervolgens een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De adviseur geeft op die manier geschikt zonnepanelen advies in Astene.

 4. Verstrek de contactgegevens

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Van belang zijn jouw naam (+ achternaam), tel. nr. en e-mailadres. Op basis daarvan komen we erachter op welke manier je contact wilt onderhouden wanneer er aanvullende info nodig is. Nadien verstrekken zij de offertes.

 5. Offertes vergelijken

  In een week volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven uit uw regio. Kijk verder dan de goedkoopste prijzen, maar kijk goed naar certificaten en keurmerken (bijvoorbeeld RoHS certificaat, VDE keurmerk, Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk) en reviews van klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Dit is geen issues meer: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We kennen allerlei bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan verenigingen die hun dak willen voorzien van zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kan al vanaf €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De totale huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een grote som geld is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Hoe dat werkt? Denk aan met buren zonnepanelen laten plaatsen in Astene op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Astene
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Astene een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningeigenaren waar sprake is van een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waar komt dit vandaan? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomOftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!