Landegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Landegem? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en besparen je geld. Met de zonnepanelen van tegenwoordig kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Ten gevolg van de dalende inkoopprijs, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de zogenaamde terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Door gebruik te maken van onze tool doorzoek jij bruikbare informatie die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Landegem!

zonnepanelen installateur 9850
 • Makkelijk geld besparen.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteDeinze
Postcode98500
Gasverbruik21.600 kWh
Stroomverbruik kWh3560,12691192555 kWh
Gemiddelde energierekening€170,10

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Landegem juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website energiesparen.be ontdek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Deinze. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Deinze kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Landegem
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy, Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Deze groene leningen waardoor huishoudens heel voordelig een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun woning energiezuiniger te maken. Voor zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4820), dan loopt het voordeel al gauw op tot €598. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Ter compensatie krijg je een passende vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In die situatie heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. De win is er niet alleen voor het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden consumenten hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt vastgesteld door het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de installatiekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe betaalbaarder het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Landegem variëren tussen de €4900 en €6100 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Verwachte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen wekt op ongeveer 2900 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Delta of Oxxio betaal je hiervoor wel €725,00 (tarieven juli 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Landegem kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hieronder lees jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120507€3600 – €4450€410
2307013€5175 – €5800€550
3324015€5925 – €6175€775
4384017€6375 – €6800€910
5456020€7000 – €7125€1000
6487022€7625 – €8100€1080

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het strookt met een aantal voorwaarden: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (liefst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Verder is een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Dankzij de zonnepanelencheck Landegem vind jij de geschiktheid van je dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Landegem is 3560,12691192555 kWh. Hiervoor heb je nodig pak ‘m beet 12 panelen van 325 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met een hoger vermogen zijn er minder nodig. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 panelen voldoende, voor 1975 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2850 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3925 kWh laat je zo’n 15 panelen leggen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. Veel mensen maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evenzeer kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen hebben een mooier uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Welke vergunning moet ik hebben in Landegem?

Voor het plaatsen van PV-panelen op een woning is een vergunning overbodig. Doorgaans gelden er andere regels voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Dikwijls is ook een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-landegem

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Landegem vergelijken? Dankzij onze stappenplan vergelijk je moeiteloos een deskundige expert in jouw eigen buurt. Verscheidene monteurs bieden een kleine showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Er is meer dan alleen de prijs. Let ook op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het een zakelijke of particuliere vraag? Gaat het om uw eigen woning of een huurhuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project beschrijven

  Schets de aard van het huis. Het soort dak (schuin + plat) en de geografische ligging van het huis zijn van groot belang. Kies tevens een globale planning voor de installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De vakman verschaft dan namelijk professioneel zonnepanelen advies in Landegem.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Vul de overige contactgegevens in. Van belang zijn jouw naam (+ achternaam), het nummer waarop u bereikbaar bent, en het mailadres. Hierdoor is het duidelijk hoe je te bereiken bent voor eventuele vragen. Vervolgens ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Na 4-5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van experts uit de omgeving. Focus niet uitsluitend op de goedkoopste prijzen, maar bekijk ook kleine lettertjes/certificaten (denk aan VDE keurmerk, IEC keurmerk, ISO certificaat, CE-keurmerk) en verhalen van andere klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er ontwikkelen nogal wat duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gebouwendie een stuk van het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Dit is financieel erg interessant, De kosten bedragen zo’n €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen vereiste.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Landegem op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Landegem
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Landegem verplichte kost – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen die beschikken over een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Werk jij met een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €88,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!