Zevergem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Zevergem? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en financieel interessant. Door middel van zonnepanelen op het dak wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Als gevolg van het financieel interessante plaatje, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Geholpen door onze vergelijker check je bruikbare toelichtingen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Zevergem!

zonnepanelen installateur 9840
 • Structureel lagere energiekost.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteDe Pinte
Postcode98400
Gasverbruik21.580 kWh
Stroomverbruik kWh3559,50207468879 kWh
Gemiddelde energierekening€170,01

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Zevergem april 2024

Een speciale subsidie is er niet in België. In sommige gemeenten zijn er speciale premies en/of leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) check je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente De Pinte. Is dit voor jou onduidelijk? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €800,00. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente De Pinte bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Zevergem
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Crelan eco Energy, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Deze groene leningen waarmee huishoudens erg goedkoop een lening kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4800), dan is het belastingvoordeel al gauw €595. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt injecteer je terug op het energienet. Daarvoor ontvang jeeen redelijke vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor dit overschot. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: deze klassieke mechanische meters gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement komt overeen met 4 procent rente. Dit is niet alleen goed voor onze planeet, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al ruim honderdduizenden huishoudens hebben panelen laten installeren.

Kosten
De offerteprijs voor zonnepanelen hangt af van het model, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe goedkoper het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De huidige kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Zevergem liggen tussen de €4300 en €6600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een bestelling met bijv. 10 panelen mondt uit in om en nabij 2880 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Eneco en/of Powerpeers betaal je daarvoor ongeveer €720,00 (prijs april 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Zevergem is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de volgende paragraaf check je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118407€3600 – €4200€380
2300011€5125 – €5825€500
3346015€6075 – €6250€775
4404017€6375 – €6850€890
5431020€6925 – €7175€1000
6514021€7625 – €7875€1080

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het overeenstemt met een aantal randvoorwaarden: voldoende ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (het zuiden is ideaal), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een sterk dak. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Door o.a. de zonnepanelencheck Zevergem achterhaal je of het dak van uw woning kan. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Zevergem is 3559,50207468879 kWh. Hiervoor zijn benodigd om en nabij 12 zonnepanelen van 315 wattpiek. Advies: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw situatie kan verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Kijk ook goed naar het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 1000 kWh zijn 4 pv-panelen genoeg, voor 1900 kWh gaan we uit van 8, voor 2825 kWh zijn dat er 11, en voor 3825 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is gelijkwaardig. De meeste woningbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Tevens onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De kosten zijn lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Zevergem?

Bij het installeren van panelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In algemene zin moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-zevergem

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Zevergem vergelijken? D.m.v. onze stappenplan zoek je snel en eenvoudig een erkende monteur in de regio. Sommige aanbieders hebben een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Er is meer dan alleen het tarief. Bekijk ook vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere vraag? Praten we over een huis in eigen bezit (of huur)? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Schets de eigenschappen van de woning. Het genre huis (plat & schuin) en de oriëntatie van het dak zijn voor de monteur interessant. Kies daarna een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De adviseur voorziet jou dan van erkend zonnepanelen advies in Zevergem.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn jouw voornaam en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en e-mailadres. Daardoor is het helder hoe je te bereiken bent indien er onduidelijkheden zijn. Als laatste krijgt u natuurlijk de persoonlijke offerte.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen een week ontvang je een offerte op maat van specialisten die goed staan aangeschreven. Focus niet uitsluitend op de goedkoopste aanbieder, maar bekijk ook voorwaarden/keurmerken (zoals Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk, Recyclage) en reviews van klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of is het gewoon te duur? Dan is er een oplossing, want je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We zien verscheidene bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gymzalen die grond of een dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost om en nabij de €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huur van de panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijvoorbeeld met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Zevergem op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Zevergem
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Zevergem een netvergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor consumenten die beschikken over een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!