Longueville

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Longueville? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en winstgevend. Gebruikmakend van een zonnepanelen-installatie wek je in eigen beheer groene stroom op. Dankzij de hogere wattpiek per zonnepaneel, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de welbekende terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Via deze pagina tref jij uitgebreide adviezen over zonnepanelen kopen in Longueville!

zonnepanelen installateur 1325
 • Structureel lagere energiekost.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieWaals Brabant
GemeenteChaumont-Gistoux
Postcode13250
Gasverbruik20.250 kWh
Stroomverbruik kWh3425 kWh
Gemiddelde energierekening€161,44

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Longueville mei 2024

Een universele subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. In verschillende gemeenten zien we aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door gebruik te maken van energiesparen.be ontdek je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Chaumont-Gistoux. Is de informatie niet te vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Chaumont-Gistoux zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Longueville
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huizeneigenaren zonder hoge lasten een speciale lening kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4470), dan loopt het voordeel al gauw op tot €554. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet om een privéwoning gaan en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je weer terug injecteren aan het net. Ter compensatie ontvang je een gepaste vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Wek je meer op dan je verbruikt? Op dat moment krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de klassieke mechanische tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met 5% rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al 500.000huishoudens hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Prijzen
De prijs van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type/merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te lager de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Longueville variëren tussen de €4400 en €6600, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set bestaande uit 10 pv-panelen mondt uit in pak ‘m beet 2860 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Engie en NLE betaal je daarvoor zo’n €715,00 (prijs mei 2024). Via goedkope zonnepanelen in Longueville is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hieronder bekijk je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118608€3650 – €4375€410
2300011€5200 – €5900€600
3337015€5950 – €6075€850
4389016€6300 – €6625€900
5462019€7100 – €7150€980
6499022€7700 – €8175€1090

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het strookt met een aantal richtlijnen: plek beschikbaar op het dak, gericht tussen west en oost (het liefst focus op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een goede dakconstructie. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Door o.a. de zonnepanelencheck Longueville zie je of uw dak in aanmerking komt. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Longueville is 3425 kWh. Dat staat gelijk aan rond de 11 panelen van 285 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan zijn er minder nodig. Let ook op veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 850 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1975 kWh gaan we uit van 8, voor 2800 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3925 kWh rekenen installateurs op 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement komt aardig overeen. Veel woningbezitters kopen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Tevens bestaan er dunne-film panelen. Deze zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De investering is laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Welke vergunning moet ik hebben in Longueville?

Tijdens de montage van panelen op uw dak hoef je geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Dikwijls is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-longueville

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Longueville vergelijken? Via tips van onze adviseurs tref je vandaag nog een uitstekende specialist in de buurt. Veel installateurs hebben zelfs een speciale showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de installatiekosten. Wees scherp op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Praten we over een zakelijke of particuliere vraag? Hebben we het over een huurwoning of koophuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Beschrijf de eigenschappen van de woning. De huis-categorie (plat en/of schuin) en de ligging van de woning zijn belangrijke onderdelen. Selecteer vervolgens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. Het installatiebedrijf levert jou dan ook betrouwbaar zonnepanelen advies in Longueville.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Van belang zijn je voor- en achternaam, telefoonnummer en uw huidige mailadres. Op die manier is het voor ons duidelijk hoe je te bereiken bent in het geval er extra info nodig is. Bij de laatste stap ontvang je de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 3-4 dagen ontvang je (een aantal) offertes van specialisten die goed staan aangeschreven. Er is meer dan alleen de voordeligste tarieven, maar check ook eventuele keurmerken (denk aan VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, TÜV keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Belangrijk: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er bestaan allerlei rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn organisaties die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Huren kan al vanaf €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is niet nodig.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijv. samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Longueville op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Longueville
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Longueville een aanvullend distributienettarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €88,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!