Laplaigne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Laplaigne? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en fiscaal aantrekkelijk. Geholpen door de zonnepanelen van tegenwoordig kan je zelf stroom opwekken. Omwille van dalende kosten, de speciale 6%-BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Met de zonnepanelen-vergelijker bekijk je veelzijdige details aangaande zonnepanelen kopen in Laplaigne!

zonnepanelen installateur 7622
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieHenegouwen
GemeenteBrunehaut
Postcode76220
Gasverbruik22.500 kWh
Stroomverbruik kWh3350 kWh
Gemiddelde energierekening€169,13

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Laplaigne april 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website energiesparen.be check je wat de regels zijn in de gemeente Brunehaut. Kan je het niet vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Brunehaut is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Laplaigne
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten extra goedkoop een speciaal type lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4470), dan bedraagt het voordeel al snel €554. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert injecteer je terug op het energienet. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een passende vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? Op dat moment krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: deze traditionele energiemeters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is overeenkomstig met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor de aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al 500.000gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt bepaald door het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe betaalbaarder het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Laplaigne zitten vaak tussen de €4300 en €6100 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een pakket met 10 panelen staat voor ongeveer 2770 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Energiedirect en/of Nuon betaal je daarvoor ongeveer €692,50 (prijspeil april 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Laplaigne bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de tabel bekijk jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117706€3475 – €4225€410
2306011€5075 – €5600€675
3331014€5900 – €6200€725
4410018€6425 – €6675€940
5432020€7075 – €7150€1000
6482021€7475 – €7925€1080

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn woning geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het voldoet aan een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een sterk dak. Evenzeer is een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Vanwege de zonnepanelencheck Laplaigne check jij de geschiktheid van je dak. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Laplaigne bedraagt 3350 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig om en nabij 11 panelen van 300 wattpiek. Toelichting: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek zijn er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor verbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 5 panelen afdoende, voor 1975 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2850 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3800 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. Bijna alle huizenbezitters verkiezen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed vind je dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen vallen veel minder op. De investering is laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Laplaigne?

Puur voor zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning niet noodzakelijk. Helaas is dat anders bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Meestal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-laplaigne

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Laplaigne vergelijken? Met onderstaande tips tref je binnen enkele minuten een uitmuntende monteur in jouw eigen buurt. Diverse leveranciers bieden een kleine showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk verder dan de tarieven. Vraag ook om keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Treft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uitgangspunt een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Schets het type huis. Het type woning (plat of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn goede voorbeelden. Maak vervolgens een keuze voor een ideale leverdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De installateur geeft op die manier actueel zonnepanelen advies in Laplaigne.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Wat we willen weten zijn uw voornaam + achternaam, het 06-nummer, en e-mailadres. Vandaar is het duidelijk hoe wij u kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Vervolgens verstrekken zij de offertes.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 7 dagen ontvang je een offerte op maat van specialisten uit de regio. Kijk niet alleen naar de aantrekkelijkste prijs, maar houd ook rekening met kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, RoHS certificaat) en beoordelingen van anderen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit is geen issues meer: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen nogal wat duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor scholen die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. De investering hoeft niet groot te zijn, De tarieven beginnen bij €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huur van de panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijvoorbeeld met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Laplaigne op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Laplaigne
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Laplaigne een forfaitaire vergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningeigenaren waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €86,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!