Braine-L’Alleud

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Braine-L’Alleud? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en goed voor de portemonnee. Via thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Ten gevolg van het financieel interessante plaatje, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de interessante terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is mijn dak geschikt? Hoe zit het met kosten en het rendement? Met onze vergelijker doorzoek jij toepasbare tips met betrekking tot zonnepanelen kopen in Braine-L’Alleud!

zonnepanelen installateur 1420
 • Minder betalen voor stroom.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieWaals Brabant
GemeenteBraine-L’Alleud
Postcode14200
Gasverbruik21.420 kWh
Stroomverbruik kWh3410 kWh
Gemiddelde energierekening€165,98

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Braine-L’Alleud mei 2024

Een universele subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Verscheidene gemeenten werken met energiepremies of speciale groene leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) check jij hoe het ervoor staat in de gemeente Braine-L’Alleud. Is dit voor jou onduidelijk? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Braine-L’Alleud kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Met de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Braine-L’Alleud
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor consumenten met een interessante rente een lening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Op de aanschaf van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4890), dan pak je al snel €606. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of injecteer je terug op het energienet. Hiervoor krijg je een passende vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de traditionele tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. In 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met 4% rente. Niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor de portemonnee! Al enkele honderdduizenden huishoudens zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafkosten
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt bepaald door het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe voordeliger het is. Dit is het effect van de situatie dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De actuele kosten van een aanbieding met 10 panelen in Braine-L’Alleud liggen tussen de €4300 en €6800 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen in mondt uit in circa 2990 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Engie en/of Powerpeers betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €747,50 (prijs mei 2024). Door goedkope zonnepanelen in Braine-L’Alleud bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het volgende overzicht vind jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119307€3575 – €4375€410
2277012€5250 – €5625€600
3347015€5950 – €6075€800
4388017€6475 – €6800€880
5463020€7050 – €7150€1000
6493022€7425 – €7950€1070

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het strookt met een aantal richtlijnen: voldoende ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (liefst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een degelijke dakconstructie. Mede is ligging onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Gezien de zonnepanelencheck Braine-L’Alleud vind je of uw dak in aanmerking komt. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Braine-L’Alleud is 3410 kWh. Dit staat voor grofweg 10 zonnepanelen van 285 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de toekomstige situatie. Voor 1000 kWh zijn 4 pv-panelen voldoende, voor 1800 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 3000 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3900 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst verschilt niet veel. De gemiddelde bewoners geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Daarnaast kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen liggen mooi onopvallend op het dak. De aanschafkosten liggen lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Hoe zit het met een vergunning in Braine-L’Alleud?

Tijdens de montage van zonnepanelen op uw dak is een vergunning niet aan de orde. Deze regel gaat niet op bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Veelal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-braine-l-alleud

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Braine-L’Alleud vergelijken? Door onderstaande tips vind je in korte tijd een professionele vakman in je woonplaats. Veel installateurs bieden een kleine showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de aanschafprijzen. Houd ook rekening met relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je krijgt op die manier alleen offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Betreft het een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Omschrijf zo concreet mogelijk de woning. Het soort huis (schuin & plat) en de ligging van de woning zijn voor de monteur interessant. Maak vervolgens een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vul gerust het opmerkingenveld in. De adviseur voorziet jou dan van goedzonnepanelen advies in Braine-L’Alleud.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Je kunt denken aan jouw naam (+ achternaam), tel. nr. en het mailadres. Dan weten wij ook hoe wij u kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Als laatste versturen ze de persoonlijke offerte.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen een week ontvang je een offerte op maat van vakmannen die goed staan aangeschreven. Er is meer dan alleen de aantrekkelijkste prijs, maar bekijk ook certificaten en keurmerken (bijvoorbeeld TÜV keurmerk, VDE keurmerk, Recyclage, CE-keurmerk) en reviews van klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit hoeft geen probleem te zijn: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We zien diverse aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor verenigingen die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Het is voor iedereen toegankelijk, De kosten bedragen zo’n €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een grote som geld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijv. samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Braine-L’Alleud op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Braine-L’Alleud
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Braine-L’Alleud een bijdrage – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor mensen met een zogenaamde terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente