Waudrez

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Waudrez? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en je kunt er geld mee verdienen. Met zonnepanelen bij je huis wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Door o.a. de dalende verkoopprijzen, de 6% BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan dit ook op ons dak? Hoe zit het met kosten en het rendement? Op basis van zonnepanelenvoordeel.be ontdek jij waardevolle tips die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Waudrez!

zonnepanelen installateur 7131
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieHenegouwen
GemeenteBinche
Postcode71310
Gasverbruik21.490 kWh
Stroomverbruik kWh3445 kWh
Gemiddelde energierekening€167,05

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Waudrez maart 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. In een aantal gemeenten vind je duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be tref je de spelregels in de gemeente Binche. Kan je hier niets over vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Binche kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Waudrez
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren tegen een lage rente een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4960), dan profiteer je al van een korting van zo’n €615. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, wordt teruggeleverd aan het net. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: deze traditionele energiemeters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met 6% rente. Niet alleen goed voor onze planeet, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden huizen hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
De prijs van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te rendabeler jouw investering. Dit komt doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Waudrez fluctueren tussen de €4700 en €6900 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen draait uit op om en nabij 2990 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Energiedirect en Powerpeers betaal je daarvoor ongeveer €747,50 (tarief maart 2024). Met goedkope zonnepanelen in Waudrez kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hieronder vind jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119506€3450 – €4475€400
2308011€5250 – €5850€500
3333015€6100 – €6175€700
4417018€6300 – €6750€890
5455020€6925 – €7300€1020
6484022€7625 – €7875€1070

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het klopt met een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is het efficiëntst), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Tevens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Mede door de zonnepanelencheck Waudrez vind je de toepasbaarheid voor uw dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Waudrez is 3445 kWh. Dit staat voor circa 10 panelen van 285 wattpiek. Let op: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 panelen genoeg, voor 1975 kWh gaan we uit van 7, voor 3000 kWh gaan we uit van 12, en voor 3850 kWh moet je uitgaan van 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. De meeste mensen kopen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Tevens kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit type PV-panelen hebben een fraai uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Waudrez?

Bij het installeren van zonnepanelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Veelal is een vergunning noodzakelijk als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-waudrez

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Waudrez vergelijken? Met het onderstaande stappenplan vergelijk jij in enkele stappen een betrouwbare vakspecialist in jouw omgeving. Verscheidene specialisten bieden een kleine showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk verder dan de installatiekosten. Houd ook rekening met voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdracht omschrijven

  Specificeer het soort woning. De dak-categorie (plat & schuin) en de oriëntatie van het huis zijn voor de monteur interessant. Selecteer ook een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De installateur geeft op die manier aantrekkelijk zonnepanelen advies in Waudrez.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Denk dan aan: uw voornaam + achternaam, het 06-nummer, en uw huidige mailadres. Daardoor weten wij hoe we contact kunnen leggen als er iets niet helemaal duidelijk is. Vervolgens versturen ze de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijk offertes

  Na 3-4 dagen ontvang je (een aantal) offertes van deskundigen die actief zijn in de regio. Focus niet uitsluitend op de aantrekkelijkste prijs, maar vraag ook om relevante keurmerken (je kunt denken aan Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat, IEC keurmerk) en beoordelingen van anderen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dan is er een oplossing, want iedereen kan profiteren van zonne-energie. We onderscheiden verscheidene interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn organisaties die een stuk van het dak willen voorzien van zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Huren kan al vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijv. samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Waudrez op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Waudrez
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Waudrez een vergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor consumenten met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG vertelt hierover het volgende: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten fluctueren tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!