Graide

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Graide? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en je kunt er geld mee verdienen. Door middel van het zonnepanelen-systeem kan je zelf stroom opwekken. Gezien dalende prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Middels onze website ontdek jij toepasbare gegevens die helpen bij zonnepanelen kopen in Graide!

zonnepanelen installateur 5555
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Goed voor het milieu.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieNamen
GemeenteBièvre
Postcode55550
Gasverbruik22.270 kWh
Stroomverbruik kWh3335 kWh
Gemiddelde energierekening€167,83

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Graide juli 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. In sommige gemeenten zijn er aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door gebruik te maken van energiesparen.be bekijk je wat de regels zijn in de gemeente Bièvre. Geen resultaten? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Bièvre zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Graide
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening. Dit zijn interessante leningen waardoor consumenten erg goedkoop een groene lening kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4740), dan profiteer je al van een korting van zo’n €588. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je weer terug injecteren aan het net. Hiervoor ontvang je een redelijke vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de “ouderwetse” tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met een rente van 5 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aardbol, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al 500.000huizen hebben panelen laten installeren.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen komt tot stand door het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te voordeliger de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De huidige kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Graide variëren tussen de €4100 en €6100 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en rendement
Een bestelling met bijv. 10 panelen wekt op zo’n 3050 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Delta en/of Powerpeers betaal je daarvoor ongeveer €762,50 (vergoeding juli 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Graide bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de tabel ontdek jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119506€3450 – €4475€390
2286013€5075 – €5825€575
3348014€6000 – €6225€825
4404018€6525 – €6650€920
5436020€7100 – €7250€990
6486022€7550 – €8150€1040

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het klopt met een aantal regels: een schuin/plat dak met genoeg plek, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Overigens is een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Gezien de zonnepanelencheck Graide ontdek jij of het dak van uw woning kan. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Graide bedraagt 3335 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig grofweg 11 panelen van 325 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er minder nodig. Maak ook een inschatting van de toekomstige situatie. Voor 900 kWh zijn 4 zonnepanelen passend, voor 1800 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2825 kWh gaan we uit van 12, en voor 3925 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. De doorsnee consumenten maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Daarnaast kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen liggen mooi onopvallend op het dak. Het zijn relatief goedkope panelen, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Graide?

Voor het plaatsen van PV-panelen op het huis is geen vergunning nodig. Dit geldt niet voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Vaak is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen niet op het dak worden gelegd of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-graide

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Graide vergelijken? Gebruikmakend van onze stappenplan vergelijk jij vandaag nog een uitmuntende expert in je postcodegebied. Het merendeel van de bedrijven hebben de beschikking over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Beperk je niet alleen tot de aanschafprijzen. Let ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Betreft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Betreft het een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Verduidelijk duidelijk het huis. Het soort huis (plat + schuin) en de ligging van het huis zijn belangrijke onderdelen. Kies ook een installatiedatum die uitkomt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De installateur levert jou dan ook geschikt zonnepanelen advies in Graide.

 4. Voorkeur voor contact

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het gaat hier om voorletter + achternaam, een mobiel/vast nummer, en een e-mailadres. Daardoor weten wij ook hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Als laatste verzenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 7 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van vakmannen die actief zijn in de regio. Kijk verder dan de beste aanschafprijs, maar check ook op de benodigde certificaten (zoals TÜV keurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk, RoHS certificaat) en referenties. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Belangrijk: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er bestaan meerdere duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De tarieven beginnen bij €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge som spaargeld is is geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Graide op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Graide
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Graide een vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Vlamingen die beschikken over een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG is duidelijk: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Werk jij met een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €89,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!