Orchimont

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Orchimont? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en fiscaal aantrekkelijk. Middels zonnepanelen bij je huis kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Als gevolg van gunstigere prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoe zit het met kosten en het rendement? Door middel van de zonnepanelen-vergelijker check jij actuele raadgeving aangaande zonnepanelen kopen in Orchimont!

zonnepanelen installateur 5550
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Duurzame investering.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieNamen
GemeenteVresse-Sur-Semois
Postcode55500
Gasverbruik22.210 kWh
Stroomverbruik kWh3305 kWh
Gemiddelde energierekening€166,90

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Orchimont maart 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) check je de spelregels in de gemeente Vresse-Sur-Semois. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Vresse-Sur-Semois bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Orchimont
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huishoudens extra goedkoop een afbetalingsregeling kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Op jouw investering in zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4680), dan is het belastingvoordeel al gauw €580. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het is een woning die 100% particulier is en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, wordt teruggeleverd aan het net. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een gepaste vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de ouderwetse tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno maart 2024. Het rendement is overeenkomstig met een rente van 6 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor het milieu, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al honderdduizenden huishoudens hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
De prijs van zonnepanelen wordt bepaald door het type zonnecel, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe goedkoper je uit bent. Dit is het effect van de situatie dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geschatte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Orchimont fluctueren tussen de €4400 en €6200 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen in genereert om en nabij 2990 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Budget Energie en NLE betaal je daarvoor zo’n €747,50 (prijspeil maart 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Orchimont kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de volgende paragraaf ontdek je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120906€3500 – €4500€400
2305011€5175 – €5600€550
3343015€5900 – €6100€825
4405017€6500 – €6775€900
5457019€7100 – €7275€970
6510022€7650 – €8000€1110

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het in lijn is met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak. Evenzeer is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Dankzij de zonnepanelencheck Orchimont ontdek je of uw dak in aanmerking komt. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Orchimont bedraagt 3305 kWh. Dit kan je zelf genereren met omstreeks 10 panelen van 280 wattpiek. Disclaimer: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 900 kWh zijn 4 zonnepanelen voldoende, voor 1925 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2900 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3925 kWh moet je uitgaan van 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is nagenoeg gelijk. Meer dan de helft van de bewoners installeren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Overigens vind je dunne-film zonnepanelen. Deze panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De prijs ligt lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Welke vergunning moet ik hebben in Orchimont?

Puur voor zonnepanelen op uw dak hoeft men geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Normaal is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-orchimont

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Orchimont vergelijken? Dankzij het onderstaande stappenplan kies je vandaag nog een goede leverancier in jouw streek. Verschillende aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je e.e.a. kunt bekijken. Let niet alleen op de installatiekosten. Check ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Treft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Praten we over een particuliere woning of huurwoning? Wat is de stroomvraag? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project omschrijven

  Definieer de karakteristieken van het huis. Het type huis (schuin of plat) en de ligging van het huis zijn voor de monteur interessant. Selecteer tevens een ideale leverdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De expert geeft dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Orchimont.

 4. Overige gegevens invullen

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Van belang zijn je voor- en achternaam, het 06-nummer, en e-mailadres. Dan weten we hoe we met jou in contact kunnen komen als de experts nadere info nodig hebben. Daarna verstrekken zij de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  In 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van adviseurs uit de omgeving. Kijk niet alleen naar de scherpste prijs, maar wees scherp op voorwaarden/keurmerken (je kunt denken aan Recyclage, RoHS certificaat, ISO certificaat, VDE keurmerk) en recensies van andere consumenten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is het dak te klein voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We onderscheiden nogal wat aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan organisaties die een stuk van het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost om en nabij de €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is niet nodig.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Onder andere met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Orchimont op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Orchimont
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Orchimont verplichte kost – ook genoemd het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Vlamingen met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!