Gontrode

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Gontrode? Zonnepanelen zijn duurzaam en heb je razendsnel terugverdiend. Door zonnepanelen op jouw woning kan je zelf stroom opwekken. Door o.a. de hogere wattpiek per zonnepaneel, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan dit ook op ons dak? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? D.m.v. onze vergelijker check jij waardevolle tips die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Gontrode!

zonnepanelen installateur 9090
 • Lagere energiekost.
 • Verantwoorde investering.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteMelle
Postcode90900
Gasverbruik23.700 kWh
Stroomverbruik kWh3500,76737443358 kWh
Gemiddelde energierekening€177,52

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Gontrode juni 2024

Een universele subsidieregeling is er niet meer in België. In een aantal gemeenten vind je energiepremies of speciale groene leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek je wat er precies mogelijk is in de gemeente Melle. Is dit voor jou onduidelijk? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €800,00. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Melle bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Met de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Gontrode
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huishoudens met een lage rente een afbetalingsregeling kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4420), dan pak je al snel €548. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het moet een 100% prive-woning zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een soort vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De plannen zijn om dit te veranderen: de ouderwetse tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Niet alleen gunstig voor de aarde, maar ook voor de portemonnee! Al vele tienduizenden huishoudens wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt bepaald door het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe goedkoper het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De huidige kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Gontrode schommelen tussen de €5300 en €6400 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een bestelling met bijv. 10 panelen genereert pakweg 3050 kWh stroom. Bij een maatschappij als Eneco en Nuon betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €762,50 (onkosten juni 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Gontrode kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de volgende paragraaf check jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120908€3400 – €4425€420
2298011€5025 – €5825€650
3345015€6050 – €6175€850
4392016€6350 – €6750€890
5440020€7000 – €7225€1010
6485022€7550 – €7925€1090

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal voorwaarden: plek beschikbaar op het dak, gericht tussen west en oost (het liefst focus op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Eveneens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Mede door de zonnepanelencheck Gontrode check je de toepasbaarheid voor uw dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Gontrode is 3500,76737443358 kWh. Hiervoor heb je nodig pakweg 11 pv-panelen van 285 wattpiek. Toelichting: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen hoef je er ook minder te leggen. Let ook op de toekomstige situatie. Voor 800 kWh zijn 5 pv-panelen voldoende, voor 1800 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2950 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3925 kWh zijn dat 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. De meeste bewoners installeren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Mede zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. De kosten zijn lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Welke vergunning moet ik hebben in Gontrode?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Dit geldt niet voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Doorgaans is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-gontrode

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Gontrode vergelijken? Door middel van de adviezen van onze specialisten tref jij moeiteloos een uitstekende vakspecialist in jouw omgeving. De meeste adviseurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de verkoopprijs. Vraag ook om relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Gaat het om een particuliere of zakelijke aanvraag? Spreken we over een aangekochte woning of huur je? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Detailleer het type woning. De woning-categorie (plat & schuin) en de geografische ligging van het huis zijn daarin van belang. Kies daarna een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Maak ook gebruik van het vrije veld. De deskundige biedt zo uitstekend zonnepanelen advies in Gontrode.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Je kunt denken aan voorletter + achternaam, een (vast) telefoonnummer en e-mailadres. Zo is het helder hoe we contact kunnen opnemen in het geval er extra info nodig is. Nadien krijgt u natuurlijk de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van specialisten uit de regio. Beperk je niet alleen tot de goedkoopste aanbieder, maar bekijk ook voorwaarden/keurmerken (zoals bijv. CE-keurmerk, VDE keurmerk, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en vraag naar recente projecten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of is het gewoon te duur? Belangrijk: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen allerlei bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn verenigingen die een stukje dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost om en nabij de €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Veel spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijvoorbeeld met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Gontrode op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Gontrode
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Gontrode een vergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!