Felenne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Felenne? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en je kunt er geld mee verdienen. Via de zonnepanelen van tegenwoordig wek je zelfstandig duurzame stroom op. Mede door dalende kosten, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Op basis van deze pagina bekijk je actuele info die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Felenne!

zonnepanelen installateur 5570
 • Lagere energielasten.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieNamen
GemeenteBeauraing
Postcode55700
Gasverbruik22.440 kWh
Stroomverbruik kWh3420 kWh
Gemiddelde energierekening€170,45

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Felenne februari 2024

Een universele subsidieregeling is er helaas niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door te surfen naar energiesparen.be check je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Beauraing. Kan je hier niets over vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Beauraing kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Felenne
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huishoudens heel voordelig een krediet kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere woningen aanmoedigt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4910), dan pak je al snel €609. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert injecteer je terug op het energienet. Voor deze elektriciteit krijg je een passende vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de klassieke mechanische tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is vergelijkbaar met een royale 4% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al enkele honderdduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt gebudgetteerd middels het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe goedkoper je uit bent. Dit is een efficiency-effect omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De actuele kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Felenne zitten vaak tussen de €4000 en €5800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen draait uit op grofweg 2810 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Budget Energie en Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €702,50 (tarieven februari 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Felenne kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hieronder check je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117507€3550 – €4450€380
2307013€5125 – €5900€650
3330016€6050 – €6175€800
4404016€6550 – €6675€930
5436020€7075 – €7275€970
6480022€7425 – €7825€1070

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het in lijn is met een aantal randvoorwaarden: voldoende plek beschikbaar, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Door de zonnepanelencheck Felenne check jij of jouw dak geschikt is. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Felenne is 3420 kWh. Dit kan je zelf opwekken met omstreeks 10 panelen van 300 wattpiek. Aanbeveling: we spreken hier over een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Maak ook een inschatting van veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 800 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen geschikt, voor 1975 kWh moet je rekenen op 8, voor 2875 kWh zijn dat er 12, en voor 3875 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is gelijkwaardig. Veel woningbezitters prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Verder vind je dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De aanschafkosten liggen lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning verplicht in Felenne?

Voor het leggen van PV-panelen op uw woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit geldt niet voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Veelal is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-felenne

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Direkt zonnepanelen bedrijven in Felenne vergelijken? Met behulp van het onderstaande stappenplan vergelijk jij binnen enkele minuten een betrouwbare leverancier in je woonplaats. Een aantal bedrijven hebben een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Er is meer dan alleen de kosten. Bekijk ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Praten we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Treft het een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Verduidelijk expliciet het huis. Het soort woning (schuin of plat) en de geografische ligging van het dak zijn voor de monteur interessant. Selecteer vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Maak ook gebruik van het vrije veld. De specialist verschaft dan namelijk toepasbaar zonnepanelen advies in Felenne.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het gaat hier om jouw naam (+ achternaam), een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en als laatste het e-mailadres. Op basis daarvan is het helder op welke manier je contact wilt onderhouden als er meer info benodigd is. Daaropvolgend verzenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Na 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van adviseurs uit uw regio. Kijk niet alleen naar de goedkoopste aanbieder, maar kijk goed naar de benodigde certificaten (je kunt denken aan Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, TÜV keurmerk, Recyclage) en verhalen van andere klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan is er een oplossing, want de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We kennen verscheidene rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan scholen die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Hoe dat werkt? Denk aan met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Felenne op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Felenne
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Felenne een capaciteitstarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Vlamingen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG is duidelijk: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €85,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!