Thimister

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Thimister? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en besparen je geld. Door gebruik te maken van zonnepanelen op het dak wek je zelfstandig duurzame stroom op. Omwille van het financieel interessante plaatje, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de interessante terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is het overal mogelijk? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Dankzij deze pagina vind jij waardevolle info aangaande zonnepanelen kopen in Thimister!

zonnepanelen installateur 4890
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieLuik
GemeenteThimister-Clermont
Postcode48900
Gasverbruik20.110 kWh
Stroomverbruik kWh3455 kWh
Gemiddelde energierekening€161,53

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Thimister juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er helaas niet in België. In een aantal gemeenten vind je aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op energiesparen.be ontdek jij de spelregels in de gemeente Thimister-Clermont. Is dit voor jou onduidelijk? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Thimister-Clermont bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Middels de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Thimister
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huizeneigenaren met een interessante rente een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De Belgische overheid biedt een regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4830), dan bedraagt het voordeel al snel €599. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of wordt teruggeleverd aan het net. Ter compensatie ontvang je een redelijke vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Wek je meer op dan je verbruikt? Op dat moment krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Dit gaat wel veranderen: de traditionele tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met 4% rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het klimaat, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al 500.000woningeigenaren hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen is gebaseerd op de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te betaalbaarder het wordt. Dit komt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geschatte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Thimister komen doorgaans uit tussen de €4400 en €6000 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en rendement
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa plusminus 2940 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Engie en Pure Energie betaal je daarvoor ongeveer €735,00 (kosten juli 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Thimister is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de volgende paragraaf bekijk jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120208€3650 – €4350€420
2285013€5075 – €5750€500
3328016€6100 – €6225€875
4396017€6550 – €6625€880
5430019€7025 – €7300€960
6482021€7525 – €7900€1050

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het strookt met een aantal voorwaarden: genoeg ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een sterk dak. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Vanwege de zonnepanelencheck Thimister bekijk jij de toepasbaarheid voor uw dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Thimister bedraagt 3455 kWh. Hiervoor zijn benodigd grofweg 11 pv-panelen van 295 wattpiek. Disclaimer: dit is slechts een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er minder nodig. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 5 panelen gewenst, voor 1900 kWh gaan we uit van 7, voor 2950 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3900 kWh gaat het om 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is vrijwel hetzelfde. Bijna alle klanten prefereren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Bovendien bestaan er dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De prijs ligt lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Thimister?

Bij het installeren van PV-panelen op het huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In de regel is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-thimister

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Thimister vergelijken? Gebruikmakend van het onderstaande stappenplan heb je zonder problemen een deskundige installateur in je woonplaats. De meeste adviseurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de offerteprijs. Houd ook rekening met certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Praten we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Treft het een huurwoning of koophuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Definieer het type huis. Het genre dak (plat of schuin) en de geografische ligging van de woning zijn voor de monteur interessant. Maak ook een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige levert jou dan ook goedzonnepanelen advies in Thimister.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het betreft naam, een (vast) telefoonnummer en het mailadres. Vandaar is het duidelijk hoe je te bereiken bent als er meer info benodigd is. Nadien zenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van experts met een goede naam in de buurt. Beperk je niet alleen tot de goedkoopste prijzen, maar let ook op certificering (voorbeelden zijn Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, VDE keurmerk) en recensies van andere consumenten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Goed om te weten: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er verschijnen nogal wat interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld scholen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Huren kan al vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een grote som geld is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijvoorbeeld met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Thimister op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Thimister
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Thimister een vergoeding aan de distributienetbeheerder – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door consumenten met een zogenaamde terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €89,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!