Presles

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Presles? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en heb je razendsnel terugverdiend. Door gebruik te maken van zonnepanelen op je woning wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Als gevolg van de aantrekkelijke paneel prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan dit ook op ons dak? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Geholpen door de zonnepanelen-vergelijker lees je praktische tips die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Presles!

zonnepanelen installateur 6250
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Verantwoorde investering.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieHenegouwen
GemeenteAiseau-Presles
Postcode62500
Gasverbruik20.170 kWh
Stroomverbruik kWh3385 kWh
Gemiddelde energierekening€160,20

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Presles maart 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet in België. In sommige gemeenten zijn er speciale premies en/of leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Aiseau-Presles. Onduidelijke informatie? Neem dan contact op met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Aiseau-Presles kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Presles
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren extra goedkoop een speciaal type lening kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4390), dan is jouw winst al gauw €544. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest wordt teruggeleverd aan het net. In ruil krijg je een redelijke vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. De plannen zijn om dit te veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement komt overeen met 4 procent rente. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al honderdduizenden investeerders kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie komt tot stand door het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te goedkoper je uit bent. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De verwachte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Presles schommelen tussen de €4800 en €6400 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten
Een pakket met 10 panelen resulteert in ongeveer 2900 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Budget Energie en/of Qurrent betaal je daarvoor ongeveer €725,00 (prijspeil maart 2024). Via goedkope zonnepanelen in Presles kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het volgende overzicht ontdek jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120106€3575 – €4475€420
2301013€5025 – €5850€525
3341015€5900 – €6275€850
4381018€6400 – €6625€910
5446020€6900 – €7275€1030
6518021€7425 – €8200€1100

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het overeenstemt met een aantal condities: voldoende ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (meest ideale is het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een degelijke dakconstructie. Overigens is een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Door o.a. de zonnepanelencheck Presles check jij of uw dak in aanmerking komt. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Presles is 3385 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig pakweg 12 pv-panelen van 280 wattpiek. Concreet: dit zijn doorsnee statistieken. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek heb je er minder nodig. Let ook op het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 5 panelen geschikt, voor 1850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2900 kWh gaat het om 11, en voor 3925 kWh zijn dat circa 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is gelijkwaardig. De doorsnee huizenbezitters verkiezen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evengoed zijn er dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen zijn breed inzetbaar. De kosten liggen relatief laag, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning verplicht in Presles?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak hoeft men geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Gewoonlijk is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-presles

Een zonnepanelen-installateur vinden

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Presles vergelijken? Door het advies hieronder kies je moeiteloos een erkende vakman in jouw omgeving. Het merendeel van de adviseurs bieden een kleine showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Beperk je niet alleen tot de prijs. Check ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Is het uitgangspunt uw eigen woning of een huurhuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdracht omschrijven

  Specificeer het soort woning. Het genre woning (schuin & plat) en de oriëntatie van het dak zijn zaken die van belang zijn. Maak vervolgens een keuze voor een globale planning voor de installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De deskundige verschaft dan namelijk relevant zonnepanelen advies in Presles.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. We vragen om achternaam, voornaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en uw huidige mailadres. Zo weten we hoe we je het beste kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Aansluitend krijgt u natuurlijk de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen een week ontvangt u een of meerdere offertes van adviseurs met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar de beste aanschafprijs, maar bekijk ook certificaten en keurmerken (bijvoorbeeld RoHS certificaat, CE-keurmerk, ISO certificaat, Recyclage) en recensies van andere consumenten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en is het dak te klein voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Dit is geen issues meer: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er ontwikkelen verscheidene bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn bedrijven die grond of een dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De kosten bedragen zo’n €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijv. samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Presles op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Presles
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Presles verplichte kost – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningeigenaren met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!