Hofstade

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Hofstade? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en leveren ook nog eens euro’s op. Door middel van de zonnepanelen van tegenwoordig is het mogelijk eigen energie te genereren. Wegens gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de welbekende terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? D.m.v. de zonnepanelen-vergelijker lees je toepasbare adviezen over zonnepanelen kopen in Hofstade!

zonnepanelen installateur 9308
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteAalst
Postcode93080
Gasverbruik20.110 kWh
Stroomverbruik kWh3513,57653778711 kWh
Gemiddelde energierekening€162,85

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Hofstade juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet in België. In verschillende gemeenten zien we regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk je hoe het ervoor staat in de gemeente Aalst. Kan je het niet vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Aalst kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Hofstade
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee consumenten tegen een lage rente een lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is nu een speciale afspraak die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4830), dan is het voordeel al snel €599. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Stroom die je niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. Ter compensatie krijg je een passende vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de ouderwetse tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 5 procent spaarrente. Niet alleen goed voor de aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden consumenten wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen is gebaseerd op het type/merk, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te voordeliger het is. Dit wordt veroorzaakt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Hofstade schommelen tussen de €5300 en €6000, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat voor pakweg 3050 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Engie en/of Nuon betaal je voor dit stukje stroom wel €762,50 (prijspeil juni 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Hofstade bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hierna doorzoek je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119706€3600 – €4375€400
2307011€5100 – €5675€675
3322014€5900 – €6175€875
4390018€6475 – €6775€940
5461019€6900 – €7250€1000
6511023€7675 – €8000€1100

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn woning geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het conformeert aan een aantal condities: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (het zuiden is het efficiëntst), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat sterk genoeg is. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Hofstade tref je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hofstade bedraagt 3513,57653778711 kWh. Dit kan je zelf opwekken met pak ‘m beet 10 pv-panelen van 300 wattpiek. Belangrijk: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw situatie kan verschillend zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er minder nodig. Houd ook rekening met de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 panelen toereikend, voor 1875 kWh gaan we uit van 7, voor 2875 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3925 kWh zijn dat 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is vrijwel hetzelfde. De gemiddelde bewoners bestellen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Daarnaast vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen hebben een fraai uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning verplicht in Hofstade?

Puur voor PV-panelen op het huis hoef je geen vergunning te regelen. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Normaal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen niet op het dak worden gelegd of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hofstade

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Goede zonnepanelen bedrijven in Hofstade vergelijken? Middels tips van onze adviseurs heb je moeiteloos een erkende specialist in jouw eigen buurt. Een aantal adviseurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk verder dan de verkoopprijs. Kijk goed naar vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  We zoeken installateurs uit de buurt. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Betreft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? Wat is de stroomvraag? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdracht omschrijven

  Specificeer de eigenschappen van het huis. Het genre dak (plat + schuin) en de oriëntatie van de woning zijn relevant. Selecteer daarna een globale planning voor de installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De adviseur levert jou dan ook geschikt zonnepanelen advies in Hofstade.

 4. Vul contactgegevens in

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en het emailadres. Op basis daarvan weten wij hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Als laatste ontvang je de offertes.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van specialisten uit de buurt. Focus niet uitsluitend op de goedkoopste aanbieder, maar houd ook rekening met certificering (denk aan IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat) en recensies van andere consumenten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Dit is geen issues meer: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn meerdere mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor stadions die grond of een dak vol met zonnepanelen willen leggen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kan al vanaf €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijv. samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Hofstade op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Hofstade
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Hofstade een netvergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen met de terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €95,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!