Zele

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Zele? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en een goede investering. Geholpen door zonnepanelen bij je huis wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Door o.a. gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het iets voor mijn woning? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Geholpen door de zonnepanelen-vergelijker bekijk jij bruikbare gegevens m.b.t. zonnepanelen kopen in Zele!

zonnepanelen installateur 9240
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteZele
Postcode92400
Gasverbruik22.450 kWh
Stroomverbruik kWh3525 kWh
Gemiddelde energierekening€172,85

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Zele mei 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek jij de spelregels in de gemeente Zele. Geen resultaten? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Zele zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Zele
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee consumenten tegen een speciaal rentetarief een duurzaamheidslening kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun woning energiezuiniger te maken. Voor het installeren van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4670), dan pak je al snel €579. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. In ruil ontvang je een gepaste vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dit geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de “ouderwetse” tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is overeenkomstig met een 6% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op de aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen kan men berekenen met het type/merk, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te betaalbaarder het wordt. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De actuele kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Zele liggen tussen de €5400 en €6500 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Geschatte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen genereert ongeveer 3100 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Essent en/of NLE betaal je voor dit stukje stroom wel €775,00 (onkosten mei 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Zele kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hierna bekijk jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119208€3575 – €4475€400
2272013€5050 – €5900€625
3352014€5925 – €6250€775
4393018€6400 – €6775€880
5469020€6925 – €7225€1020
6511022€7450 – €8100€1110

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het in lijn is met een aantal randvoorwaarden: voldoende ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is het efficiëntst), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een goede dakconstructie. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Wegens de zonnepanelencheck Zele tref je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Zele is 3525 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig ongeveer 10 pv-panelen van 295 wattpiek. Advies: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Kijk ook goed naar veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 875 kWh zijn 4 zonnepanelen genoeg, voor 1900 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2925 kWh gaat het om 12, en voor 3825 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is vrijwel hetzelfde. De doorsnee investeerders installeren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Tevens bestaan er dunne-film panelen. Dit soort panelen hebben een mooier uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Hoe zit het met een vergunning in Zele?

Puur voor panelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Dit geldt niet voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaliter is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-zele

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Zele vergelijken? Met onderstaande tips heb je in enkele stappen een professionele vakspecialist in jouw omgeving. De meeste monteurs hebben de beschikking over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Let niet alleen op de prijzen. Check ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke vraag? Praten we over een woning in privé-bezit? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project beschrijven

  Omschrijf expliciet het huis. Het soort dak (plat + schuin) en de ligging van de woning zijn relevant. Selecteer ook een globale planning voor de installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De adviseur verschaft dan namelijk actueel zonnepanelen advies in Zele.

 4. Vul contactgegevens in

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Je kunt denken aan voorletter + achternaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Dan komen we erachter hoe je te bereiken bent als de experts nadere info nodig hebben. Daarna versturen ze de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 3-4 dagen krijg je persoonlijke offertes van installateurs uit de regio. Pas op voor alleen de scherpste aanbieder, maar check ook op certificering (bijv. CE-keurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk, Recyclage) en beoordelingen van anderen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of heb je geen financiële ruimte? Er zijn goede alternatieven: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We zien verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan stadions die een stukje dak willen volleggen met zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Zele op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Zele
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Zele een bijdrage – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor mensen met de terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG maakt dit wat duidelijker: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!