Waterloo

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Waterloo? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en leveren ook nog eens euro’s op. Door middel van zonnepanelen op je woning wek je in eigen beheer groene stroom op. Als gevolg van de hogere wattpiek per zonnepaneel, de 6% BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Door zonnepanelenvoordeel.be bekijk je toepasbare gegevens die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Waterloo!

zonnepanelen installateur 1410
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieWaals Brabant
GemeenteWaterloo
Postcode14100
Gasverbruik21.410 kWh
Stroomverbruik kWh3405 kWh
Gemiddelde energierekening€165,82

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Waterloo juni 2024

Een speciale subsidie bestaat niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) vind jij hoe het ervoor staat in de gemeente Waterloo. Geen resultaten? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Waterloo is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Waterloo
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet. Deze groene leningen waarmee woningeigenaren extra voordelig een afbetalingsregeling kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Val jij in deze categorie? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4880), dan profiteer je al van een korting van zo’n €605. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je weer terug injecteren aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een passende vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Vermoedelijk blijft dit niet zo: deze traditionele energiemeters zullen worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren volgt er een vernieuwde salderingsregeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juni 2024. Het rendement is overeenkomstig met 5 procent rente. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden huishoudens zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt bepaald door de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te voordeliger de investering. De reden daarvan is: omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geschatte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Waterloo schommelen tussen de €4200 en €6400 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Geschatte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat voor pak ‘m beet 2980 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Greenchoice en/of Powerpeers betaal je daarvoor zo’n €745,00 (tarief juni 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Waterloo bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het volgende overzicht doorzoek je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117106€3700 – €4200€380
2273013€5150 – €5650€625
3353015€5925 – €6150€750
4386018€6475 – €6650€910
5455020€7025 – €7125€990
6489021€7625 – €7925€1070

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het in lijn is met een aantal voorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een positie gericht tussen westen of oosten (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat sterk genoeg is. Verder is ligging onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Door de zonnepanelencheck Waterloo tref je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Waterloo is 3405 kWh. Dit kan je zelf opwekken met plusminus 10 pv-panelen van 295 wattpiek. Toelichting: dit zijn doorsnee statistieken. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Denk ook eens na over veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 875 kWh zijn 4 pv-panelen toereikend, voor 2000 kWh moet je rekenen op 7, voor 2850 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3825 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. De meeste investeerders verkiezen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Ook vind je dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning verplicht in Waterloo?

Tijdens de montage van panelen op uw woning is geen vergunning nodig. Helaas is dat anders bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In algemene zin is ook een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-waterloo

Installateur zonnepanelen zoeken

Direkt zonnepanelen bedrijven in Waterloo vergelijken? Gebruikmakend van het onderstaande stappenplan tref je snel en eenvoudig een deskundige specialist in jouw eigen buurt. Sommige monteurs hebben zelfs een speciale showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Er is meer dan alleen de verkoopprijs. Vraag ook om voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Hierdoor krijg je alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het een particuliere of zakelijke vraag? Gaat het om uw eigen woning of een huurhuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Beschrijf zo concreet mogelijk het huis. Het type dak (plat en/of schuin) en de focus-richting van het huis zijn daarin van belang. Maak vervolgens een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De specialist geeft dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Waterloo.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Denk dan aan: voorletter + achternaam, telefoonnummer en een e-mailadres. Hierdoor is het duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  In een week ontvang je een offerte op maat van specialisten uit uw regio. Focus niet uitsluitend op de laagste prijs, maar let ook op voorwaarden/keurmerken (bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat) en klantervaringen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur je een woning en hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of heb je onvoldoende budget? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We onderscheiden verscheidene duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die hun dak/grond willen voorzien van zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost zo’n €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is is geen vereiste.
 • Of denk aan een meer collectief project. Je kunt denken aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Waterloo op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Waterloo
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Waterloo een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor consumenten met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding ligt op die manier te laag. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!