Rognée

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Rognée? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en winstgevend. Door middel van innovatieve zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Gezien de hogere wattpiek per zonnepaneel, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de welbekende terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat is het rendement na 10 jaar? Via deze website vind je veelzijdige raadgeving over zonnepanelen kopen in Rognée!

zonnepanelen installateur 5651
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Lange levensduur.

ProvincieNamen
GemeenteWalcourt
Postcode56510
Gasverbruik23.360 kWh
Stroomverbruik kWh3580 kWh
Gemiddelde energierekening€177,88

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Rognée juli 2024

Een universele subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met speciale premies en/of leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek jij hoe het ervoor staat in de gemeente Walcourt. Kan je hier niets over vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Walcourt kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Rognée
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee consumenten met een interessante rente een groene lening kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere woningen aanmoedigt om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Val jij in deze categorie? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4330), dan bedraagt het voordeel al snel €537. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert wordt teruggeleverd aan het net. Daarvoor krijg jenatuurlijk een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. De komende jaren komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met 5 procent rente. Niet alleen gunstig voor het milieu, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden huishoudens hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen komt tot stand door het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te goedkoper je uit bent. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Rognée variëren tussen de €4500 en €6000 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een pakket met 10 panelen draait uit op grofweg 2910 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Eneco of Oxxio betaal je daarvoor ongeveer €727,50 (kosten juli 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Rognée kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hieronder tref jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119308€3675 – €4275€440
2275013€5050 – €5650€625
3354016€6025 – €6150€850
4407018€6475 – €6850€920
5433019€6925 – €7150€960
6491023€7625 – €8025€1040

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het schikt naar een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een positie gericht tussen westen of oosten (het liefst focus op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Evengoed is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Gezien de zonnepanelencheck Rognée ontdek je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Rognée bedraagt 3580 kWh. Hiervoor zijn benodigd circa 11 panelen van 320 wattpiek. Disclaimer: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er minder nodig. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen gewenst, voor 1825 kWh zijn dat er 7, voor 2950 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3875 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. De gemiddelde bewoners maken een keuze voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Eveneens zijn er dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De aanschafkosten liggen lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Rognée?

Voor de installatie van zonnepanelen op uw woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In de regel is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-rognee

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Rognée vergelijken? Door middel van het advies hieronder kies je snel en eenvoudig een uitstekende specialist in je postcodegebied. Het merendeel van de leveranciers hebben zelfs een speciale showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Let niet alleen op de offerteprijs. Check ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke aanvraag? Spreken we over een woning in privé-bezit? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Beschrijf de aard van het huis. Het soort woning (schuin + plat) en de oriëntatie van de woning zijn daarin van belang. Selecteer vervolgens een ideale leverdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. De expert levert jou dan ook actueel zonnepanelen advies in Rognée.

 4. Overige gegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het betreft jouw naam (+ achternaam), een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en een e-mailadres. Daardoor weten wij hoe we met jou in contact kunnen komen indien er onduidelijkheden zijn. Aansluitend versturen ze de persoonlijke offerte.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van installatiebedrijven uit de buurt. Kijk niet alleen naar de scherpste prijs, maar vraag ook om eventuele keurmerken (denk aan VDE keurmerk, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat) en beoordelingen van anderen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Is zonnepanelen huren interessant?

Zit je in een huurhuis, is het dak te klein voor PV-panelen, of heb je geen financiële ruimte? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er verschijnen verschillende aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan verenigingen die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kost zo’n €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet meer noodzakelijk.
 • Of denk aan een meer collectief project. Zoals met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Rognée op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Rognée
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Rognée een netvergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar dit tarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!