Waasmunster

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Waasmunster? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en men kan er flink door besparen. Middels zonnepanelen gericht op het zuiden wek je zelf schone energie op. Door de hogere wattpiek per zonnepaneel, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de speciale terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Hoe zit het met kosten en het rendement? Geholpen door onze website bekijk jij bruikbare aanbevelingen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Waasmunster!

zonnepanelen installateur 9250
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteWaasmunster
Postcode92500
Gasverbruik22.460 kWh
Stroomverbruik kWh3530 kWh
Gemiddelde energierekening€173,01

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Waasmunster mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er helaas niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek jij de spelregels in de gemeente Waasmunster. Onduidelijke informatie? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €900,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Waasmunster kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Middels de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Waasmunster
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn interessante leningen waardoor huishoudens verrassend voordelig een lening kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er bestaat een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4680), dan loopt het voordeel al gauw op tot €580. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een soort vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de “ouderwetse” tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is overeenkomstig met een 6 procent spaarrente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden consumenten zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen is gebaseerd op de paneel variant, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te goedkoper je uit bent. Dit komt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De verwachte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Waasmunster schommelen tussen de €4700 en €6700 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en rendement
Een bestelling met bijv. 10 panelen draait uit op om en nabij 2700 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Essent of Powerpeers betaal je daarvoor ongeveer €675,00 (prijs mei 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Waasmunster kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hieronder lees jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117106€3650 – €4375€420
2287011€5225 – €5875€675
3348014€5900 – €6125€750
4391018€6375 – €6800€890
5462019€7025 – €7225€970
6491021€7625 – €8000€1080

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het overeenstemt met een aantal randvoorwaarden: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat de panelen kan dragen. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Gezien de zonnepanelencheck Waasmunster tref je of uw dak in aanmerking komt. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Waasmunster bedraagt 3530 kWh. Je hebt dus nodig grofweg 12 panelen van 315 wattpiek. Toelichting: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met een hoger vermogen hoef je er ook minder te leggen. Let ook op verbruik in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 5 pv-panelen gewenst, voor 1975 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2900 kWh moet je rekenen op 11, en voor 4000 kWh zijn dat 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. De meeste consumenten maken een keuze voor de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evenzeer zijn er dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen hebben een mooier uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het vermogen is ook wat minder.

Moet ik een vergunning aanvragen in Waasmunster?

Voor panelen op uw dak is een vergunning niet noodzakelijk. Dit is wel het geval bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaal is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-waasmunster

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Waasmunster vergelijken? Met het advies hieronder vergelijk jij in enkele stappen een betrouwbare specialist in de regio. Het merendeel van de adviseurs hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar het tarief. Wees scherp op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Betreft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Betreft het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Definieer zo specifiek mogelijk het huis. Het genre huis (schuin en/of plat) en de focus-richting van de woning zijn voor de monteur interessant. Selecteer ook de gewenste uitvoerdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. Het installatiebedrijf levert jou dan ook toepasbaar zonnepanelen advies in Waasmunster.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vul de overige contactgegevens in. Je kunt denken aan jouw naam (+ achternaam), telefoonnummer en uw huidige mailadres. Op die manier is het voor ons duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen in het geval er extra info nodig is. Bij de laatste stap ontvangt u ook de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen een week volgt er een transparante offerte van adviseurs uit uw regio. Er is meer dan alleen de scherpste prijs, maar vraag ook om eventuele keurmerken (zoals Recyclage, ISO certificaat, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en vraag naar recente projecten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of kan je het nu niet betalen? Dit is geen issues meer: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We kennen verschillende duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld clubhuizen die hun dak vol met zonnepanelen willen leggen. Iedereen kan meedoen, Huren kan al vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een grote som geld is niet nodig.
 • Of denk aan een meer collectief project. Zoals met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Waasmunster op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Waasmunster
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Waasmunster een distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor mensen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG is duidelijk: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!