Roisin

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Roisin? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en een goede investering. Met behulp van zonnepanelen op het dak wek je zelf energie op uit de zon. Ten gevolg van dalende prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de speciale terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is het iets voor mijn woning? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Op basis van onze vergelijker vind jij bruikbare adviezen m.b.t. zonnepanelen kopen in Roisin!

zonnepanelen installateur 7387
 • Minder betalen voor stroom.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieHenegouwen
GemeenteHonnelles
Postcode73870
Gasverbruik22.020 kWh
Stroomverbruik kWh3410 kWh
Gemiddelde energierekening€168,48

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Roisin juli 2024

Een universele subsidieregeling is niet beschikbaar in België. In een aantal gemeenten vind je duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek je welke regelingen er zijn in de gemeente Honnelles. Is de informatie niet te vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit levert al snel honderden euro’s op. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Honnelles kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Roisin
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee consumenten tegen een gunstige rente een krediet kunnen nemen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4740), dan pak je al snel €588. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je terug op het net injecteren. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een redelijke vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dit geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor dit overschot. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 6% spaarrekening. Niet alleen goed voor onze planeet, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al 500.000consumenten zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen is gebaseerd op het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe rendabeler jouw investering. Dit wordt gerealiseerd doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten (juli 2024) van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Roisin liggen tussen de €4200 en €6600 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Geschatte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen wekt op pak ‘m beet 2700 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Essent of Pure Energie betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €675,00 (vergoeding juli 2024). Door goedkope zonnepanelen in Roisin bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het volgende overzicht check je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118308€3675 – €4450€410
2303012€5175 – €5800€550
3325016€6000 – €6175€875
4383017€6325 – €6675€950
5450019€6925 – €7125€970
6494023€7450 – €7925€1060

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het overeenstemt met een aantal randvoorwaarden: voldoende plek beschikbaar, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Omwille van de zonnepanelencheck Roisin achterhaal jij de toepasbaarheid voor uw dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Roisin is 3410 kWh. Hiervoor heb je nodig grofweg 12 zonnepanelen van 280 wattpiek. Concreet: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met meer Wattpiek hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Kijk ook goed naar de toekomstige situatie. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen genoeg, voor 1975 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2950 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3900 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is ongeveer gelijk. Veel mensen kiezen voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Tevens vinden we dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De aanschafkosten liggen lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Hoe zit het met een vergunning in Roisin?

Voor de installatie van PV-panelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Helaas is dat anders bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In algemene zin is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-roisin

Een zonnepanelen-installateur vinden

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Roisin vergelijken? Door tips van onze adviseurs heb jij vandaag nog een betrouwbare installateur in jouw streek. Verschillende aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de kosten. Kijk goed naar eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Praten we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Betreft het een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Omschrijf het project

  Omschrijf de aard van het huis. De woning-categorie (plat + schuin) en de geografische ligging van de woning zijn cruciaal. Kies vervolgens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Maak ook gebruik van het vrije veld. De adviseur geeft op die manier relevant zonnepanelen advies in Roisin.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Wat we willen weten zijn uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Zo komen we erachter hoe we contact kunnen leggen in het geval er extra info nodig is. Daaropvolgend verzenden zij de offertes.

 5. Vergelijk offertes

  Na uiterlijk een week ontvangt u een of meerdere offertes van deskundigen die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar de aanbieder met de laagste prijs, maar wees scherp op eventuele keurmerken (bijv. Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk) en reviews van klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur je een woning en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn allerlei mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere scholen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De tarieven beginnen bij €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een eigen spaarpot is niet nodig.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met buren zonnepanelen laten plaatsen in Roisin op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Roisin
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Roisin een vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen met pv-panelen met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG is duidelijk: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €90,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!