Marquain

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Marquain? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en winstgevend. Door middel van de zonnepanelen van tegenwoordig wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Wegens de lagere prijs van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is dit iets voor mijn woning? Wat is het rendement na 10 jaar? Met behulp van zonnepanelenvoordeel.be vind je actuele tips die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Marquain!

zonnepanelen installateur 7522
 • Lagere energielasten.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieHenegouwen
GemeenteTournai
Postcode75220
Gasverbruik22.170 kWh
Stroomverbruik kWh3485 kWh
Gemiddelde energierekening€170,79

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Marquain april 2024

Een speciale subsidie is er jammer genoeg niet in België. Verscheidene gemeenten werken met energiepremies of speciale groene leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek jij hoe het ervoor staat in de gemeente Tournai. Kan je hier niets over vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Tournai zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Marquain
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten heel voordelig een groene lening kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4890), dan bedraagt het voordeel al snel €606. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet een 100% prive-woning zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een gepaste vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met een 5% spaarrekening. Niet alleen goed voor de aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al enkele honderdduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te rendabeler jouw investering. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Marquain komen doorgaans uit tussen de €4000 en €5800 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat voor plusminus 2850 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Engie of Powerpeers betaal je daarvoor ongeveer €712,50 (tarieven april 2024). Met goedkope zonnepanelen in Marquain kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de volgende paragraaf check je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119806€3400 – €4275€430
2277013€5075 – €5825€525
3351015€5950 – €6075€725
4417018€6375 – €6675€900
5431019€7100 – €7300€1030
6481023€7550 – €7875€1100

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het in lijn is met een aantal richtlijnen: voldoende plek beschikbaar, gelegen tussen het westen en oosten (het liefst focus op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak met een goede constructie. Mede is een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Dankzij de zonnepanelencheck Marquain tref jij of het dak van uw woning kan. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Marquain is 3485 kWh. Hiervoor heb je nodig om en nabij 12 panelen van 320 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Let ook op veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 800 kWh zijn 4 pv-panelen afdoende, voor 1825 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2925 kWh gaan we uit van 12, en voor 3900 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is ongeveer gelijk. Meer dan de helft van de mensen verkiezen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Tevens bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit type panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De prijs is erg gunstig, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Moet ik een vergunning aanvragen in Marquain?

Voor het laten plaatsen van panelen op uw woning is een vergunning overbodig. Helaas is dat anders bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Normaliter is het verplicht een vergunning in te dienen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-marquain

Installateur zonnepanelen zoeken

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Marquain vergelijken? Geholpen door de uitleg die hierna komt vind jij moeiteloos een erkende installateur in jouw streek. Verschillende monteurs hebben zelfs een speciale showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijzen. Kijk goed naar voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Schets de aard van de woning. De woning-categorie (schuin en/of plat) en de geografische ligging van de woning zijn zaken die van belang zijn. Maak tevens een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De adviseur voorziet jou dan van toepasbaar zonnepanelen advies in Marquain.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn voorletter + achternaam, het 06-nummer, en het emailadres. Dan weten wij hoe we contact kunnen leggen als de experts nadere info nodig hebben. Aansluitend verzenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijk offertes

  Na een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van deskundigen die actief zijn in de regio. Er is meer dan alleen de laagste offerte, maar check ook op voorwaarden/keurmerken (denk aan TÜV keurmerk, VDE keurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat) en referenties. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of heb je geen financiële ruimte? Er zijn goede alternatieven: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er zijn verschillende rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die grond of een dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De kosten bedragen zo’n €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is dan ook geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijv. samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Marquain op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Marquain
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Marquain aanvullend capaciteitstarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €95,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!