Kain

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Kain? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en heb je razendsnel terugverdiend. Aan de hand van zonnepanelen bij je huis wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Door o.a. de dalende verkoopprijzen, de 6% BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Aan de hand van zonnepanelenvoordeel.be check jij veelzijdige raadgeving die helpen bij zonnepanelen kopen in Kain!

zonnepanelen installateur 7540
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieHenegouwen
GemeenteTournai
Postcode75400
Gasverbruik22.260 kWh
Stroomverbruik kWh3530 kWh
Gemiddelde energierekening€172,18

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Kain april 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet aan de orde in België. In sommige gemeenten zijn er duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door gebruik te maken van energiesparen.be tref je welke regelingen er zijn in de gemeente Tournai. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Tournai zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Kain
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Deze groene leningen waardoor gezinnen met een lage rente een speciale lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere woningen aanmoedigt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4980), dan is jouw winst al gauw €617. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je weer terug injecteren aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een gepaste vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Er is wel verandering op komst: de “ouderwetse” tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement komt overeen met 4 procent rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden huishoudens hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt bepaald door het soort paneel, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe rendabeler jouw investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Kain schommelen tussen de €5200 en €6500 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een bestelling met bijv. 10 panelen mondt uit in zo’n 2940 kWh stroom. Bij een maatschappij als Engie en/of Nuon betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €735,00 (tarieven april 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Kain kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hierna tref jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117607€3575 – €4250€430
2301011€5275 – €5875€650
3325016€5975 – €6250€700
4392017€6425 – €6600€880
5430020€6975 – €7175€980
6517022€7450 – €8150€1100

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het overeenstemt met een aantal richtlijnen: een schuin/plat dak met genoeg plek, gericht tussen west en oost (liefst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat de panelen kan dragen. Evenzeer is een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Omwille van de zonnepanelencheck Kain check je de toepasbaarheid voor uw dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Kain bedraagt 3530 kWh. Hiervoor heb je nodig circa 11 panelen van 320 wattpiek. Let op: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met meer Wattpiek hoef je er ook minder te leggen. Let ook op de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 850 kWh zijn 5 panelen geschikt, voor 1900 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2825 kWh zijn dat er 11, en voor 3900 kWh zijn dat circa 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. De doorsnee bewoners prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Ook vinden we dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning verplicht in Kain?

Voor het leggen van panelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Er gelden alternatieve voorwaarden voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Meestal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-kain

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Kain vergelijken? Door gebruik te maken van het onderstaande stappenplan vergelijk je zonder problemen een uitstekende vakman in jouw omgeving. Het merendeel van de aanbieders beschikken over een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de offerteprijs. Bekijk ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere aanvraag? Spreken we over een huurwoning of koophuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf de karakteristieken van de woning. De huis-categorie (plat + schuin) en de oriëntatie van het dak zijn essentieel. Selecteer ook de gewenste uitvoerdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De installateur geeft dan actueel zonnepanelen advies in Kain.

 4. Voorkeur voor contact

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. We vragen om naam, telefoonnummer en een e-mailadres. Op basis daarvan weten wij op welke manier je contact wilt onderhouden in het geval er extra info nodig is. Daarna ontvangt u ook de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes vergelijken

  Na een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installatiebedrijven uit uw regio. Er is meer dan alleen de scherpste aanbieder, maar wees scherp op certificering (zoals Recyclage, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk) en referenties. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, is het dak te klein voor panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit is geen issues meer: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We zien verscheidene aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven die het dak over hebben voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost om en nabij de €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Onder andere met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Kain op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Kain
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Kain een aanvullend distributienettarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren die beschikken over een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!