Tongrinne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Tongrinne? Zonnepanelen zijn duurzaam en men kan er flink door besparen. Dankzij het zonnepanelen-systeem is het mogelijk eigen energie te genereren. Omwille van de hogere wattpiek per zonnepaneel, de royale 6%-BTW constructie, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan het ook op mijn huis? Wat is het rendement na 10 jaar? Door gebruik te maken van deze pagina ontdek je bruikbare tips met betrekking tot zonnepanelen kopen in Tongrinne!

zonnepanelen installateur 5140
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Lange levensduur.

ProvincieNamen
GemeenteSombreffe
Postcode51400
Gasverbruik20.890 kWh
Stroomverbruik kWh3545 kWh
Gemiddelde energierekening€166,80

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Tongrinne juli 2024

Een speciale subsidie bestaat niet in België. Wel bestaan er gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be vind je welke regelingen er zijn in de gemeente Sombreffe. Kan je hier niets over vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Sombreffe zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Tongrinne
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home. Deze groene leningen waarmee huishoudens verrassend voordelig een krediet kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Val jij in deze categorie? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4860), dan pak je al snel €602. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je weer terug injecteren aan het net. Daarvoor ontvang jenatuurlijk een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de “ouderwetse” tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 5 procent rente. Niet alleen gunstig voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al enkele honderdduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt bepaald door het type zonnecel, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te voordeliger de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De verwachte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Tongrinne schommelen tussen de €4700 en €5700, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en rendement
Een bestelling met bijv. 10 panelen resulteert in zo’n 2900 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Essent of Qurrent staat dit al gauw gelijk aan €725,00 (kosten juli 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Tongrinne kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hieronder vind jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118608€3450 – €4250€420
2282011€5125 – €5625€625
3358015€6025 – €6025€875
4394016€6300 – €6675€880
5435019€7025 – €7125€960
6502022€7650 – €7800€1070

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het overeenstemt met een aantal randvoorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gericht tussen west en oost (zuiden is aan te raden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak met een goede constructie. Mede is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Door o.a. de zonnepanelencheck Tongrinne vind je of je dak geschikt is voor montage. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Tongrinne is 3545 kWh. Dat staat gelijk aan circa 12 pv-panelen van 280 wattpiek. Toelichting: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met een hoger vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Let ook op de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 4 – 5 panelen gewenst, voor 1900 kWh zijn dat er circa 7, voor 2875 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3875 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is zo goed als gelijk. Meer dan de helft van de investeerders prefereren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Eveneens bestaan er dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Heb ik een vergunning nodig in Tongrinne?

Voor het laten leggen van PV-panelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Normaal is ook een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-tongrinne

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Tongrinne vergelijken? Op basis van de uitleg die hierna komt tref je zonder problemen een professionele specialist in jouw eigen buurt. Verschillende aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je e.e.a. kunt bekijken. Let niet alleen op de tarieven. Let ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere aanvraag? Gaat het om een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat zijn je wensen?

  Detailleer duidelijk de woning. Het genre dak (plat & schuin) en de oriëntatie van het huis zijn relevant. Selecteer ook de gewenste uitvoerdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De adviseur biedt zo betrouwbaar zonnepanelen advies in Tongrinne.

 4. Voorkeur voor contact

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn gegevens als: je voor- en achternaam, telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Op basis daarvan is het voor ons duidelijk hoe je te bereiken bent als er iets niet helemaal duidelijk is. Nadien krijgt u natuurlijk de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van deskundigen met een goede naam in de buurt. Let niet alleen op de aantrekkelijkste prijs, maar houd ook rekening met eventuele keurmerken (voorbeelden zijn Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, IEC keurmerk, Recyclage) en beoordelingen van anderen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of heb je onvoldoende budget? Goed nieuws, je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er bestaan nogal wat bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn clubhuizen die hun dak over hebben voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Beschikbaar vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet nodig.
 • Of denk aan een meer collectief project. Je kunt denken aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Tongrinne op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Tongrinne
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Tongrinne een capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met pv-panelen met een zogenaamde terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!