Letterhoutem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Letterhoutem? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en financieel interessant. Geholpen door het zonnepanelen-systeem wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Mede door de dalende verkoopprijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de zogenaamde terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Op basis van deze pagina lees jij toepasbare info die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Letterhoutem!

zonnepanelen installateur 9521
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Zet het milieu op 1.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteSint-Lievens-Houtem
Postcode95210
Gasverbruik20.650 kWh
Stroomverbruik kWh3530,44714317956 kWh
Gemiddelde energierekening€165,48

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Letterhoutem juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op energiesparen.be doorzoek jij hoe het ervoor staat in de gemeente Sint-Lievens-Houtem. Is de informatie niet te vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Sint-Lievens-Houtem kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Via de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Letterhoutem
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een speciale lening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4620), dan loopt het voordeel al gauw op tot €573. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je weer terug injecteren aan het net. Daarvoor krijg jeeen passende vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: deze traditionele energiemeters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met een 4 procent spaarrente. Niet alleen gunstig voor het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden investeerders wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt gebudgetteerd middels het model, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te goedkoper je uit bent. Dat is het gevolg van het feit dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Letterhoutem liggen tussen de €4300 en €6500 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in draait uit op circa 2770 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Greenchoice of Vandebron betaal je al snel €692,50 (kosten juli 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Letterhoutem kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het volgende overzicht doorzoek je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120006€3475 – €4225€410
2294011€5200 – €5700€675
3327016€5925 – €6050€725
4386016€6500 – €6775€950
5451019€6950 – €7200€990
6493022€7550 – €8125€1060

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het conformeert aan een aantal regels: een schuin/plat dak met genoeg plek, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak met een goede constructie. Eveneens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Wegens de zonnepanelencheck Letterhoutem tref je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Letterhoutem bedraagt 3530,44714317956 kWh. Dit kan je zelf opwekken met omstreeks 12 zonnepanelen van 315 wattpiek. Advies: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er minder nodig. Let ook op de toekomstige situatie. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen afdoende, voor 1800 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2900 kWh gaat het om 11, en voor 3825 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen verschilt niet veel. De doorsnee mensen kiezen voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Daarnaast bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit type panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De prijs ligt lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Heb ik een vergunning nodig in Letterhoutem?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op uw dak is een vergunning overbodig. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Dikwijls is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-letterhoutem

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Letterhoutem vergelijken? Middels de uitleg die hierna komt tref jij zonder problemen een betrouwbare leverancier in je postcodegebied. Diverse adviseurs hebben de beschikking over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van het tarief. Houd ook rekening met voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Gaat het om een woning in privé-bezit? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Detailleer de karakteristieken van het huis. De dak-categorie (plat en/of schuin) en de focus-richting van het huis zijn relevant. Maak vervolgens een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. Het installatiebedrijf geeft dan toepasbaar zonnepanelen advies in Letterhoutem.

 4. Voorkeur voor contact

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en het mailadres. Op die manier weten wij ook hoe je te bereiken bent als de experts nadere info nodig hebben. Bij de laatste stap krijgt u natuurlijk de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 7 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van installatiebedrijven uit de regio. Pas op voor alleen de goedkoopste aanbieder, maar kijk goed naar de benodigde certificaten (voorbeelden zijn VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, IEC keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur je een woning en is jouw dak niet geschikt voor panelen, of is het gewoon te duur? Belangrijk: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er verschijnen allerlei aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name organisaties die hun dak/grond beschikbaar stellen voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost zo’n €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is is geen vereiste.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijvoorbeeld met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Letterhoutem op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Letterhoutem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Letterhoutem een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!