Elsene

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Elsene? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en een goede investering. Door gebruik te maken van zonnepanelen gericht op het zuiden wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Mede door de hogere wattpiek per zonnepaneel, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de zogenaamde terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan het ook op mijn huis? Hoe zit het met kosten en het rendement? Gebruikmakend van onze tool tref jij veelzijdige raadgeving die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Elsene!

zonnepanelen installateur 1050
 • Makkelijk geld besparen.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieBrussel
GemeenteElsene
Postcode10500
Gasverbruik21.100 kWh
Stroomverbruik kWh3550 kWh
Gemiddelde energierekening€167,79

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Elsene juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten speciale premies en/of leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be bekijk jij hoe het ervoor staat in de gemeente Elsene. Onduidelijke informatie? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit levert al snel honderden euro’s op. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Elsene is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Elsene
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor consumenten extra voordelig een groene lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4570), dan is het belastingvoordeel al gauw €567. Houd rekening met 2 aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je weer terug injecteren aan het net. Daarvoor krijg jeeen vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de ouderwetse tellers worden ingeruild voor slimme meters. In 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 6 procent spaarrente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al 500.000 woningen wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen in wattpiek en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Elsene fluctueren tussen de €5200 en €5500 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een pakket met 10 panelen mondt uit in ongeveer 3080 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Budget Energie of NLE betaal je voor dit stukje stroom wel €770,00 (tarief juni 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Elsene kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hierna tref je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120708€3475 – €4400€440
2279012€5000 – €5600€500
3325016€6050 – €6275€875
4394018€6300 – €6625€910
5441020€6900 – €7275€960
6503022€7400 – €8075€1070

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het conformeert aan een aantal condities: genoeg ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een degelijke dakconstructie. Overigens is een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Mede door de zonnepanelencheck Elsene check jij of jouw dak geschikt is. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Elsene bedraagt 3550 kWh. Hiervoor zijn benodigd plusminus 12 zonnepanelen van 280 wattpiek. Aanbeveling: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Let ook op het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 4 pv-panelen genoeg, voor 1875 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2800 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3925 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. Meer dan 50% van de mensen geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er is ook een all-black variant. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Tevens vinden we dunne-film panelen. Deze PV-panelen zijn breed inzetbaar. De kosten liggen relatief laag, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Elsene?

Bij het installeren van zonnepanelen op het huis hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaliter is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-elsene

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Elsene vergelijken? Door middel van onderstaande tips zoek jij snel en eenvoudig een deskundige vakman in jouw streek. Verschillende aanbieders bieden een kleine showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk verder dan de offerteprijs. Wees scherp op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere vraag? Spreken we over een woning in privé-bezit? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Detailleer zo specifiek mogelijk de woning. Het type huis (plat en/of schuin) en de focus-richting van het huis zijn belangrijke onderdelen. Selecteer daarna de gewenste uitvoerdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De deskundige geeft op die manier erkend zonnepanelen advies in Elsene.

 4. Voorkeur voor contact

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Je kunt denken aan achternaam, voornaam, telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Daardoor komen wij erachter hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Nadien verzenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes vergelijken

  In 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van deskundigen met een goede naam in de buurt. Beperk je niet alleen tot de laagste prijs, maar vraag ook om eventuele keurmerken (je kunt denken aan TÜV keurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat, VDE keurmerk) en klantervaringen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Beschik je over een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of is het gewoon te duur? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn verscheidene bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn bedrijven die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Beschikbaar vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huur van de panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Elsene op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Elsene
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Elsene een vergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met pv-panelen die beschikken over een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomAls gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten fluctueren tussen de €89,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!