Etterbeek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Etterbeek? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en winstgevend. Door de investering in zonnepanelen kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Gezien de dalende verkoopprijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de interessante terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan het ook op mijn huis? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Dankzij de zonnepanelen-vergelijker bekijk jij omvangrijke details aangaande zonnepanelen kopen in Etterbeek!

zonnepanelen installateur 1040
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Verantwoorde investering.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieBrussel
GemeenteEtterbeek
Postcode10400
Gasverbruik21.090 kWh
Stroomverbruik kWh3545 kWh
Gemiddelde energierekening€167,64

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Etterbeek juni 2024

Een universele subsidieregeling bestaat niet in België. Regelmatig hebben gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be vind jij wat de regels zijn in de gemeente Etterbeek. Onduidelijke informatie? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €800,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Etterbeek zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Etterbeek
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren erg goedkoop een krediet kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4560), dan is jouw winst al gauw €565. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een passende vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor dit overschot. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: deze traditionele energiemeters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al enkele honderdduizenden consumenten wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen komt tot stand door het model, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Etterbeek fluctueren tussen de €4500 en €5900 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en rendement
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen mondt uit in zo’n 3070 kWh stroom. Bij een maatschappij als Energiedirect en Powerpeers betaal je hiervoor wel €767,50 (prijs juni 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Etterbeek bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hieronder ontdek je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120008€3625 – €4325€400
2295011€5075 – €5625€625
3346014€6100 – €6125€750
4394018€6325 – €6625€890
5451020€7050 – €7150€980
6497023€7500 – €7800€1100

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het in lijn is met een aantal eisen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Met hulp van de zonnepanelencheck Etterbeek tref je de geschiktheid van je dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Etterbeek bedraagt 3545 kWh. Dit kan je zelf genereren met ongeveer 12 pv-panelen van 290 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan zijn er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 panelen passend, voor 1825 kWh zijn dat er circa 8, voor 2925 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3900 kWh zijn dat circa 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. De gemiddelde investeerders prefereren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Bovendien vinden we dunne-film panelen. Dit type PV-panelen hebben een fraai uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning noodzakelijk in Etterbeek?

Voor het plaatsen van panelen op uw dak is geen vergunning nodig. Dit geldt niet voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Veelal is ook een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-etterbeek

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Etterbeek vergelijken? Middels het onderstaande stappenplan zoek jij moeiteloos een deskundige specialist in je postcodegebied. Verschillende aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de kosten. Check ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Betreft het een huurhuis of koopwoning? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Omschrijf het project

  Detailleer zo concreet mogelijk het huis. De dak-categorie (schuin of plat) en de geografische ligging van de woning zijn essentieel. Selecteer tevens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De installateur geeft op die manier goedzonnepanelen advies in Etterbeek.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Denk dan aan: uw voornaam + achternaam, telefoonnummer en uw huidige mailadres. Zo is het helder hoe we met jou in contact kunnen komen als er meer info benodigd is. Bij de laatste stap krijgt u natuurlijk de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijking van offertes

  Na een paar dagen volgen er offertes van deskundigen die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar de scherpste aanbieder, maar vraag ook om certificaten en keurmerken (zoals CE-keurmerk, RoHS certificaat, Recyclage, TÜV keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is het dak te klein voor PV-panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Er zijn goede alternatieven: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We onderscheiden meerdere duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gymzalen die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost om en nabij de €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijv. samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Etterbeek op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Etterbeek
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Etterbeek een vergoeding aan de distributienetbeheerder – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningeigenaren die beschikken over een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding ligt op die manier te laag. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €89,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!