Schaarbeek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Schaarbeek? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en leveren ook nog eens euro’s op. D.m.v. de investering in zonnepanelen wek je zelf energie op uit de zon. Door het financieel interessante plaatje, de speciale 6%-BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan dat ook voor mijn huis? Wat is het rendement na 10 jaar? Geholpen door onze tool doorzoek je praktische toelichtingen over zonnepanelen kopen in Schaarbeek!

zonnepanelen installateur 1030

 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieBrussel
GemeenteSchaarbeek
Postcode10300
Gasverbruik21.080 kWh
Stroomverbruik kWh3540 kWh
Gemiddelde energierekening€167,48

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Schaarbeek april 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. Een aantal gemeenten hanteren wel interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op energiesparen.be doorzoek je wat er precies mogelijk is in de gemeente Schaarbeek. Kan je hier niets over vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Schaarbeek is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Schaarbeek
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, bpost bank energie lening. Deze groene leningen waarmee woningeigenaren tegen een lage rente een afbetalingsregeling kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er bestaat een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4550), dan bedraagt het voordeel al snel €564. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden overgenomen door de energieleverancier. In ruil ontvang je een soort vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de traditionele tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is overeenkomstig met een royale 4% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor het klimaat, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden gezinnen zijn in staat energie op te wekken.

Verkoopprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het model, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe lager de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Schaarbeek liggen tussen de €5200 en €6800 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set van 10 zonnepanelen in mondt uit in grofweg 3060 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Greenchoice of Powerpeers betaal je hiervoor wel €765,00 (tarieven april 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Schaarbeek kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hierna bekijk jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119507€3400 – €4425€420
2279012€5100 – €5900€575
3320014€6000 – €6075€700
4381016€6300 – €6800€930
5459019€6950 – €7125€970
6512023€7550 – €8125€1060

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het voldoet aan een aantal zaken: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een oriëntatie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een sterk dak. Mede is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Mede door de zonnepanelencheck Schaarbeek tref jij of het dak van uw woning kan. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Schaarbeek is 3540 kWh. Je hebt dus nodig grofweg 11 pv-panelen van 285 wattpiek. Toelichting: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 875 kWh zijn 5 zonnepanelen gewenst, voor 1825 kWh zijn dat er circa 8, voor 2950 kWh gaan we uit van 12, en voor 3900 kWh zijn dat 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst verschilt niet veel. De meeste investeerders installeren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Tevens bestaan er dunne-film zonnepanelen. Deze panelen vallen veel minder op. De investering is laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Welke vergunning moet ik hebben in Schaarbeek?

Voor het laten leggen van panelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Dit geldt niet voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In de regel is het verkrijgen van een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-schaarbeek

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Schaarbeek vergelijken? Via onze stappenplan vind je in een zeer korte periode een betrouwbare installateur in je postcodegebied. Een aantal adviseurs hebben een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijzen. Vraag ook om kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Gaat het om een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Beschrijf het soort huis. Het soort woning (plat & schuin) en de focus-richting van de woning zijn voor de monteur interessant. Kies tevens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. Het installatiebedrijf voorziet jou dan van geschikt zonnepanelen advies in Schaarbeek.

 4. Overige gegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn je voor- en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het emailadres. Hierdoor is het duidelijk hoe wij u kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste verstrekken zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 5 dagen krijg je persoonlijke offertes van experts met een goede naam in de buurt. Let niet alleen op de aanbieder met de laagste prijs, maar wees scherp op relevante keurmerken (zoals TÜV keurmerk, IEC keurmerk, CE-keurmerk, RoHS certificaat) en recensies van andere consumenten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of heb je onvoldoende budget? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er verschijnen diverse prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn bedrijven die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kan al vanaf €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Onder andere met buren zonnepanelen laten plaatsen in Schaarbeek op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Schaarbeek
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Schaarbeek een vergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor Belgen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!