Anderlecht

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Anderlecht? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en heb je razendsnel terugverdiend. Aan de hand van zonnepanelen gericht op het zuiden wek je zelf energie op uit de zon. Omwille van de steeds gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan het ook op mijn huis? Hoe zit het met kosten en het rendement? Door middel van deze website vind jij praktische tips met betrekking tot zonnepanelen kopen in Anderlecht!

zonnepanelen installateur 1070
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieBrussel
GemeenteAnderlecht
Postcode10700
Gasverbruik21.120 kWh
Stroomverbruik kWh3560 kWh
Gemiddelde energierekening€168,10

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Anderlecht juli 2024

Een universele subsidieregeling is er niet in België. Regelmatig hebben gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be vind je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Anderlecht. Onduidelijke informatie? Mail of bel dan even jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €800,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Anderlecht bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Anderlecht
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten erg goedkoop een speciale lening kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4590), dan bedraagt het voordeel al snel €569. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, injecteer je terug op het energienet. Ter compensatie krijg je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: deze klassieke mechanische meters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 5% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al enkele honderdduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie kan men berekenen met het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe goedkoper het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De actuele kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Anderlecht fluctueren tussen de €5400 en €5600 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Geschatte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa om en nabij 3100 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Delta en/of NLE betaal je daarvoor zo’n €775,00 (tarief juli 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Anderlecht is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hierna tref je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117806€3575 – €4325€410
2284011€5150 – €5800€625
3354016€6075 – €6275€700
4406017€6550 – €6725€880
5466019€6975 – €7250€980
6481022€7425 – €8000€1040

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Wegens de zonnepanelencheck Anderlecht tref jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Anderlecht is 3560 kWh. Dit staat voor pak ‘m beet 12 zonnepanelen van 315 wattpiek. Advies: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan zijn er minder nodig. Let ook op de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 zonnepanelen geschikt, voor 1925 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2950 kWh zijn dat er 12, en voor 3800 kWh zijn dat circa 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. Meer dan 50% van de huizenbezitters installeren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Daarnaast vinden we dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen hebben een fraai uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning noodzakelijk in Anderlecht?

Voor het plaatsen van PV-panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Deze regel gaat niet op bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaliter is een vergunning noodzakelijk als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-anderlecht

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Anderlecht vergelijken? Op basis van tips van onze adviseurs heb je vandaag nog een uitmuntende expert in jouw omgeving. Verschillende monteurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Let niet alleen op de aanschafprijzen. Check ook vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Gaat het om een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Hebben we het over een huurhuis of koopwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Omschrijf expliciet jouw woning. Het type huis (plat en/of schuin) en de geografische ligging van het huis zijn daarin van belang. Maak ook een keuze voor een globale planning voor de installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De expert biedt zo uitstekend zonnepanelen advies in Anderlecht.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Vul de overige contactgegevens in. Het gaat hier om naam, een mobiel/vast nummer, en het mailadres. Op basis daarvan komen wij erachter hoe we je het beste kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Vervolgens ontvangt u ook de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijking van offertes

  Na 4-5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van vakmannen met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar vraag ook om kleine lettertjes/certificaten (zoals VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, ISO certificaat) en vraag naar recente projecten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of heb je onvoldoende budget? Belangrijk: er is nu zonne-energie voor iedereen! We onderscheiden allerlei duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan verenigingen die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost om en nabij de €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huur van de panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is niet nodig.
 • Of neem zelf het initiatief. Denk aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Anderlecht op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Anderlecht
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Anderlecht een forfaitaire vergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Vlamingen met de terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomJij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!