Graty

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Graty? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en goed voor de portemonnee. Door zonnepanelen op je woning kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Mede door de steeds gunstigere prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan dit ook op ons dak? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Door gebruik te maken van de zonnepanelen-vergelijker bekijk je accurate aanbevelingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Graty!

zonnepanelen installateur 7830
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieHenegouwen
GemeenteSilly
Postcode78300
Gasverbruik23.070 kWh
Stroomverbruik kWh3335 kWh
Gemiddelde energierekening€171,16

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Graty september 2023

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. In verschillende gemeenten zien we energiepremies of speciale groene leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be lees jij hoe het ervoor staat in de gemeente Silly. Geen resultaten? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Silly zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Met de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Graty
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze groene leningen waarmee huizeneigenaren heel voordelig een krediet kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€5040), dan loopt het voordeel al gauw op tot €625. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terug op het net injecteren. Ter compensatie ontvang je een redelijke vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement komt overeen met een royale 5% spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al enkele honderdduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Prijzen
De prijs van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te goedkoper het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een aanbieding met 10 panelen in Graty schommelen tussen de €5200 en €6100 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat voor pakweg 2930 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Essent en/of Qurrent betaal je hiervoor wel €732,50 (onkosten september 2023). Door goedkope zonnepanelen in Graty is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hierna lees jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119707€3475 – €4275€430
2277011€5125 – €5625€675
3357014€6075 – €6200€825
4416016€6500 – €6825€940
5442019€6950 – €7200€1020
6507022€7525 – €7800€1100

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het in lijn is met een aantal regels: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een oriëntatie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Met hulp van de zonnepanelencheck Graty ontdek jij of je dak geschikt is voor montage. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Graty bedraagt 3335 kWh. Je hebt dus nodig om en nabij 10 panelen van 295 wattpiek. Disclaimer: dit zijn doorsnee statistieken. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met meer Wattpiek hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor verbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen genoeg, voor 2000 kWh zijn dat er 7, voor 2900 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3825 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is zo goed als gelijk. De gemiddelde consumenten kopen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er zijn zelfs all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed zijn er dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De prijs ligt lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Graty?

Puur voor zonnepanelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaal is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-graty

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Graty vergelijken? Aan de hand van tips van onze adviseurs tref jij in korte tijd een uitstekende specialist in jouw omgeving. Een aantal adviseurs beschikken over een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk verder dan de kosten. Check ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Betreft het een particuliere of zakelijke vraag? Hebben we het over een particuliere woning of huurwoning? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Verduidelijk zo specifiek mogelijk het huis. Het type woning (schuin en/of plat) en de focus-richting van de woning zijn cruciaal. Kies daarna een globale planning voor de installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. Het installatiebedrijf geeft jou dan toepasbaar zonnepanelen advies in Graty.

 4. Overige gegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het gaat hier om je voor- en achternaam, telefoonnummer en het emailadres. Op die manier weten we hoe je te bereiken bent als er meer info benodigd is. Als laatste verstrekken zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 7 dagen krijg je persoonlijke offertes van installatiebedrijven uit de omgeving. Er is meer dan alleen de aantrekkelijkste prijs, maar check ook op certificaten en keurmerken (bijvoorbeeld RoHS certificaat, IEC keurmerk, CE-keurmerk, VDE keurmerk) en klantervaringen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of heb je geen financiële ruimte? Goed om te weten: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er verschijnen verscheidene rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn stadions die een stukje dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost zo’n €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huur van de panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Veel spaargeld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Onder andere met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Graty op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Graty
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Graty aanvullend capaciteitstarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met pv-panelen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!