Tamines

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Tamines? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en besparen je geld. Met thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je jouw eigen duurzame stroom op. Vanwege de lagere prijs van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de welbekende terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Dankzij deze pagina bekijk je veelzijdige aanbevelingen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Tamines!

zonnepanelen installateur 5060
 • Lagere energiekost.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieNamen
GemeenteSambreville
Postcode50600
Gasverbruik20.650 kWh
Stroomverbruik kWh3425 kWh
Gemiddelde energierekening€163,10

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Tamines maart 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er helaas niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel speciale premies en/of leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) ontdek jij wat de regels zijn in de gemeente Sambreville. Geen resultaten? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Sambreville kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Tamines
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor gezinnen verrassend voordelig een speciale lening kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4620), dan is jouw winst al gauw €573. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor deze elektriciteit krijg je een passende vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: deze traditionele energiemeters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno maart 2024. Het rendement komt overeen met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden investeerders zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe betaalbaarder het wordt. Dit is het effect van de situatie dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten van een aanbieding met 10 panelen in Tamines variëren tussen de €5200 en €6100, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en rendement
Een pakket met 10 panelen staat voor om en nabij 3070 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Greenchoice en Powerpeers betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €767,50 (tarief maart 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Tamines bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hierna check je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117606€3550 – €4250€410
2303011€5050 – €5850€625
3349014€5950 – €6075€725
4395016€6475 – €6600€880
5439019€6925 – €7250€970
6516021€7650 – €8125€1100

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het strookt met een aantal eisen: genoeg ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is ideaal), zo min mogelijk schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Dankzij de zonnepanelencheck Tamines ontdek jij of je dak geschikt is voor montage. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Tamines bedraagt 3425 kWh. Je hebt dus nodig circa 12 zonnepanelen van 290 wattpiek. Aanbeveling: we spreken hier over een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Denk ook eens na over de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 1000 kWh zijn 5 zonnepanelen passend, voor 1800 kWh gaat het om 7, voor 2850 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3975 kWh gaat het om 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen komt aardig overeen. De gemiddelde investeerders bestellen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Verder vind je dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. Het zijn relatief goedkope panelen, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Tamines?

Voor panelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaliter is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-tamines

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Direkt zonnepanelen bedrijven in Tamines vergelijken? Via de adviezen van onze specialisten zoek je moeiteloos een erkende leverancier in jouw omgeving. Verschillende aanbieders hebben faciliteiten zoals een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Er is meer dan alleen de offerteprijs. Check ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Definieer zo concreet mogelijk de woning. Het genre huis (plat + schuin) en de oriëntatie van het dak zijn van groot belang. Kies vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De deskundige geeft dan geschikt zonnepanelen advies in Tamines.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Het betreft naam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en niet te vergeten uw e-mail. Op basis daarvan is het duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Aansluitend ontvangt u ook de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes vergelijken

  Na 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van specialisten met een goede naam in de buurt. Beperk je niet alleen tot de scherpste aanbieder, maar check ook op certificaten en keurmerken (denk aan Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk) en reviews van klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We onderscheiden vele mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gymzalen die een stuk van het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een grote som geld is niet meer aan de orde.
 • Of neem zelf het initiatief. Zoals met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Tamines op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Tamines
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Tamines een distributienettarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor consumenten met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!