Awenne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Awenne? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en leveren ook nog eens euro’s op. Door innovatieve zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Gezien dalende prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is mijn woning hiervoor geschikt? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Gebruikmakend van deze pagina check jij accurate raadgeving aangaande zonnepanelen kopen in Awenne!

zonnepanelen installateur 6870
 • Makkelijk geld besparen.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieLuxemburg
GemeenteSaint-Hubert
Postcode68700
Gasverbruik20.920 kWh
Stroomverbruik kWh3360 kWh
Gemiddelde energierekening€162,77

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Awenne september 2023

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. In sommige gemeenten zijn er een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website energiesparen.be ontdek je hoe het ervoor staat in de gemeente Saint-Hubert. Kan je hier niets over vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Saint-Hubert kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Middels de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Awenne
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huizeneigenaren tegen een gunstige rente een speciaal type lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor het installeren van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4640), dan is het belastingvoordeel al gauw €575. Houd rekening met 2 aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert injecteer je terug op het energienet. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een gepaste vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor dit overschot. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: deze klassieke mechanische meters worden ingeruild voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met 5 procent rente. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden consumenten hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen is gebaseerd op het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geraamde kosten van een aanbieding met 10 panelen in Awenne variëren tussen de €4900 en €5900 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen mondt uit in om en nabij 2730 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Engie of Oxxio betaal je daarvoor zo’n €682,50 (vergoeding september 2023). Via goedkope zonnepanelen in Awenne kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hierna vind je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119907€3475 – €4500€420
2303012€5075 – €5675€650
3360014€5975 – €6225€750
4395017€6475 – €6725€950
5468020€6950 – €7200€1020
6494021€7400 – €8175€1090

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het strookt met een aantal regels: voldoende plek beschikbaar, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Bovendien is een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Met hulp van de zonnepanelencheck Awenne vind jij of je dak geschikt is voor montage. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Awenne is 3360 kWh. Dit kan je zelf genereren met pakweg 12 zonnepanelen van 325 wattpiek. Disclaimer: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 1000 kWh zijn 5 pv-panelen geschikt, voor 1950 kWh gaan we uit van 7, voor 3000 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3950 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is ongeveer gelijk. Veel klanten verkiezen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Bovendien zijn er dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen hebben een mooier uiterlijk. De kosten zijn lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning noodzakelijk in Awenne?

Voor de installatie van panelen op uw woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Meestal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen niet op het dak worden gelegd of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-awenne

Installateur zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Awenne vergelijken? Op basis van onderstaande tips vind je snel en eenvoudig een betrouwbare monteur in de buurt. Een aantal installateurs hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Er is meer dan alleen de prijzen. Wees scherp op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Praten we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Beschrijf duidelijk de woning. De dak-categorie (schuin & plat) en de geografische ligging van het dak zijn relevant. Maak vervolgens een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De adviseur biedt zo toepasbaar zonnepanelen advies in Awenne.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Wat we willen weten zijn jouw naam (+ achternaam), tel. nr. en het mailadres. Dan is het helder hoe we contact kunnen opnemen wanneer er aanvullende info nodig is. Daaropvolgend zenden zij de offertes.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 5 dagen volgt er een transparante offerte van installateurs uit de buurt. Kijk verder dan de voordeligste tarieven, maar houd ook rekening met eventuele keurmerken (zoals CE-keurmerk, VDE keurmerk, RoHS certificaat, IEC keurmerk) en reviews van klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of heb je geen financiële ruimte? Belangrijk: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen diverse duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn ondernemingen die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost om en nabij de €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huur van de panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Eigen geld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijv. samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Awenne op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Awenne
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Awenne een vergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €89,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!