Eprave

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Eprave? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en heb je razendsnel terugverdiend. Door een zonnepanelen-installatie wek je in eigen beheer groene stroom op. Als gevolg van dalende prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoe zit het met kosten en het rendement? D.m.v. deze website check je omvangrijke tips aangaande zonnepanelen kopen in Eprave!

zonnepanelen installateur 5580
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieNamen
GemeenteRochefort
Postcode55800
Gasverbruik22.690 kWh
Stroomverbruik kWh3545 kWh
Gemiddelde energierekening€174,30

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Eprave juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet aan de orde in België. Verscheidene gemeenten werken met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Rochefort. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Rochefort bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Eprave
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor gezinnen tegen een lage rente een krediet kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4410), dan loopt het voordeel al gauw op tot €547. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest injecteer je terug op het energienet. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een royale 4% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze planeet, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden woningen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafkosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie hangt af van het type/merk, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe voordeliger de investering. Dit is een efficiency-effect omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De actuele kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Eprave variëren tussen de €4600 en €6900, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en rendement
Een pakket met 10 panelen staat voor ongeveer 3060 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Budget Energie of Oxxio betaal je al snel €765,00 (prijspeil juli 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Eprave bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hieronder tref je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118206€3650 – €4475€390
2296013€5300 – €5625€550
3352015€6075 – €6200€700
4416016€6375 – €6800€930
5437020€6950 – €7200€990
6509023€7425 – €8100€1100

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het strookt met een aantal eisen: voldoende ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is ideaal), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Mede is een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Door de zonnepanelencheck Eprave ontdek je of jouw dak geschikt is. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Eprave bedraagt 3545 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig grofweg 11 pv-panelen van 290 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek heb je er minder nodig. Houd ook rekening met de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 900 kWh zijn 5 zonnepanelen gewenst, voor 1850 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2825 kWh gaan we uit van 12, en voor 3825 kWh wordt vaak gekozen voor 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen verschilt niet veel. Meer dan de helft van de woningbezitters maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Verder vinden we dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De kosten liggen relatief laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Welke vergunning moet ik hebben in Eprave?

Voor panelen op uw dak hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Vaak is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-eprave

Installateur zonnepanelen zoeken

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Eprave vergelijken? Op basis van het onderstaande stappenplan heb je moeiteloos een erkende expert in jouw streek. Veel aanbieders beschikken over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Focus niet uitsluitend op de verkoopprijs. Houd ook rekening met certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke vraag? Betreft het een huurhuis of koopwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf het soort huis. De huis-categorie (plat & schuin) en de ligging van de woning zijn belangrijke onderdelen. Maak tevens een keuze voor een ideale leverdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige geeft dan relevant zonnepanelen advies in Eprave.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. We vragen om jouw voornaam en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en niet te vergeten uw e-mail. Op basis daarvan komen wij erachter hoe we contact kunnen opnemen in het geval er extra info nodig is. Daarna zenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijk offertes

  Na een paar dagen volgen er offertes van installateurs uit uw regio. Kijk niet alleen naar de aantrekkelijkste prijs, maar kijk goed naar certificering (zoals RoHS certificaat, ISO certificaat, TÜV keurmerk, IEC keurmerk) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur jij een huis en is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of heb je onvoldoende budget? Goed nieuws, iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn meerdere mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld gymzalen die grond of een dak vol met zonnepanelen willen leggen. Het is voor iedereen toegankelijk, De tarieven beginnen bij €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De totale huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Eprave op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Eprave
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Eprave een bijdrage – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor Belgen waar sprake is van een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €88,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!