Sart-Custinne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Sart-Custinne? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en heb je razendsnel terugverdiend. Aan de hand van de nieuwste zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Als gevolg van de dalende prijzen van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de welbekende terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Gebruikmakend van deze website doorzoek je omvangrijke toelichtingen aangaande zonnepanelen kopen in Sart-Custinne!

zonnepanelen installateur 5575
 • Direct lagere energielasten.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Ruim aanbod in de regio.
 • BTW terugvragen.

ProvincieNamen
GemeenteGedinne
Postcode55750
Gasverbruik22.630 kWh
Stroomverbruik kWh3515 kWh
Gemiddelde energierekening€173,38

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Sart-Custinne juli 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. In sommige gemeenten zijn er aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) bekijk jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Gedinne. Is dit voor jou onduidelijk? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit levert al snel honderden euro’s op. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Gedinne zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Sart-Custinne
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten tegen een aantrekkelijke rente een afbetalingsregeling kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4350), dan bedraagt het voordeel al snel €539. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je terug op het net injecteren. In ruil ontvang je een vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de klassieke mechanische tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is overeenkomstig met een 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden huishoudens wekken zo zelf stroom op.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen hangt af van het model, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te rendabeler jouw investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geraamde kosten van een aanbieding met 10 panelen in Sart-Custinne variëren tussen de €4000 en €6900 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een pakket met 10 panelen staat voor zo’n 3000 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Delta en/of Nuon betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €750,00 (kosten juli 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Sart-Custinne is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hieronder check jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119608€3500 – €4475€420
2293011€5150 – €5625€550
3360014€5975 – €6275€725
4390016€6300 – €6600€940
5465019€6950 – €7150€970
6512021€7600 – €8075€1040

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het klopt met een aantal condities: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (liefst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Omwille van de zonnepanelencheck Sart-Custinne achterhaal jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sart-Custinne is 3515 kWh. Dit kan je zelf genereren met om en nabij 12 panelen van 290 wattpiek. Advies: dit is slechts een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 1000 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1925 kWh zijn dat er circa 7, voor 2875 kWh zijn dat er 12, en voor 3850 kWh kan je uit de voeten met 15 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. De gemiddelde mensen kiezen voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Eveneens vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Heb ik een vergunning nodig in Sart-Custinne?

Bij het installeren van PV-panelen bovenop uw huis geldt er geen vergunningplicht. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Veelal is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sart-custinne

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Erkende zonnepanelen bedrijven in Sart-Custinne vergelijken? Geholpen door de adviezen van onze specialisten kies jij in enkele stappen een deskundige aanbieder in je postcodegebied. Het merendeel van de specialisten bieden een kleine showroom waar je de panelen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de aanschafprijzen. Let ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke aanvraag? Spreken we over een huurhuis of koopwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Definieer zo specifiek mogelijk het huis. De woning-categorie (schuin en/of plat) en de focus-richting van het dak zijn daarin van belang. Kies daarna een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist levert jou dan ook aantrekkelijk zonnepanelen advies in Sart-Custinne.

 4. Voorkeur voor contact

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn jouw naam (+ achternaam), een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en niet te vergeten uw e-mail. Zo weten wij ook op welke manier je contact wilt onderhouden indien er onduidelijkheden zijn. Aansluitend zenden zij de proposities (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen een week krijg je persoonlijke offertes van deskundigen uit de omgeving. Focus niet uitsluitend op de scherpste aanbieder, maar vraag ook om eventuele keurmerken (denk aan VDE keurmerk, CE-keurmerk, IEC keurmerk, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is het dak te klein voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Dan is er een oplossing, want de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er bestaan vele rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name gymzalen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De kosten bedragen zo’n €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Zoals met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Sart-Custinne op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Sart-Custinne
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Sart-Custinne een distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen die beschikken over een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomAls gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €90,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!