Rienne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Rienne? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en financieel interessant. D.m.v. zonnepanelen gericht op het zuiden wek je in eigen beheer groene stroom op. Door de aantrekkelijke paneel prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de zogenaamde terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is het iets voor mijn woning? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Middels deze website check jij bruikbare toelichtingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Rienne!

zonnepanelen installateur 5575
 • Lagere energiekost.
 • Zet het milieu op 1.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieNamen
GemeenteGedinne
Postcode55750
Gasverbruik22.620 kWh
Stroomverbruik kWh3510 kWh
Gemiddelde energierekening€173,23

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Rienne februari 2024

Een speciale subsidie is niet aan de orde in België. In sommige gemeenten zijn er interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be doorzoek jij hoe het ervoor staat in de gemeente Gedinne. Is er niets over te lezen? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Gedinne kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Rienne
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home. Dit zijn speciale leningen waarmee huizeneigenaren extra goedkoop een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4340), dan bedraagt het voordeel al snel €538. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je weer terug injecteren aan het net. Daarvoor ontvang jeeen redelijke vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Dit gaat wel veranderen: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze planeet, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden woningen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen komt tot stand door het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe betaalbaarder het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De verwachte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Rienne liggen tussen om en nabij de €4500 en €6600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en rendement
Een pakket met 10 panelen staat gelijk aan circa circa 2990 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Delta en Nuon betaal je hiervoor wel €747,50 (prijs februari 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Rienne bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hierna ontdek jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119008€3675 – €4500€410
2302013€5025 – €5825€675
3337015€6075 – €6100€850
4394018€6550 – €6850€920
5443020€7075 – €7175€1030
6492023€7400 – €8100€1110

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het in lijn is met een aantal zaken: plek beschikbaar op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak met een goede constructie. Ook is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Dankzij de zonnepanelencheck Rienne bekijk je of jouw dak geschikt is. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Rienne bedraagt 3510 kWh. Dat staat gelijk aan circa 10 pv-panelen van 320 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw situatie kan verschillend zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er minder nodig. Kijk ook goed naar verbruik in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 5 zonnepanelen passend, voor 1900 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2875 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 3850 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is ongeveer gelijk. De doorsnee bewoners geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evenzeer vinden we dunne-film panelen. Deze panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De aanschafkosten liggen lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Moet ik een vergunning aanvragen in Rienne?

Voor het plaatsen van panelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Vaak is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-rienne

Installateur zonnepanelen zoeken

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Rienne vergelijken? Gebruikmakend van onderstaande tips heb je in enkele stappen een uitstekende aanbieder in jouw streek. Een aantal monteurs hebben de beschikking over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Beperk je niet alleen tot de offerteprijs. Vraag ook om keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Spreken we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Treft het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project beschrijven

  Schets het soort woning. Het soort huis (plat & schuin) en de geografische ligging van het dak zijn van groot belang. Kies daarna de gewenste uitvoerdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De adviseur geeft op die manier relevant zonnepanelen advies in Rienne.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn voorletter + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en een e-mailadres. Vandaar komen wij erachter hoe je te bereiken bent indien er onduidelijkheden zijn. Daarna krijgt u natuurlijk de offerte op maat.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 4-5 dagen ontvang je een offerte op maat van vakmannen die werkzaam zijn in de buurt. Let niet alleen op de goedkoopste prijzen, maar check ook kleine lettertjes/certificaten (bijv. TÜV keurmerk, VDE keurmerk, IEC keurmerk, CE-keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of is het gewoon te duur? Belangrijk: er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen verschillende interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gebouwendie grond of een dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Je kunt denken aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Rienne op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Rienne
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Rienne een aanvullend distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor Vlamingen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten fluctueren tussen de €88,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!