Montenaken

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Montenaken? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en een goede investering. Door gebruik te maken van zonnepanelen op jouw woning is het mogelijk eigen energie te genereren. Vanwege de aantrekkelijke paneel prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Dankzij deze website check jij actuele info over zonnepanelen kopen in Montenaken!

zonnepanelen installateur 3890
 • Lagere energielasten.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieLimburg
GemeenteGingelom
Postcode38900
Gasverbruik21.180 kWh
Stroomverbruik kWh3490 kWh
Gemiddelde energierekening€166,78

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Montenaken juni 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet meer in België. Soms zijn er binnen gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website energiesparen.be ontdek jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Gingelom. Kom je er niet uit? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Gingelom zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Montenaken
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals bpost bank energie lening, Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huishoudens tegen een gunstige rente een krediet kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4900), dan loopt het voordeel al gauw op tot €607. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet een 100% prive-woning zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je weer terug injecteren aan het net. Voor deze elektriciteit ontvang je een gepaste vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In die situatie krijg je nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de traditionele tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met 4% rente. Niet alleen goed voor onze aardbol, maar ook voor de portemonnee! Al 500.000gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafkosten
De prijs van zonnepanelen is gebaseerd op de fabrikant, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te voordeliger het is. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De huidige kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Montenaken liggen tussen de €4500 en €6100, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in draait uit op grofweg 2880 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Eneco of Powerpeers betaal je daarvoor zo’n €720,00 (prijspeil juni 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Montenaken kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de tabel doorzoek je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119308€3425 – €4400€430
2278011€5100 – €5900€600
3357015€5950 – €6025€700
4381016€6550 – €6725€950
5459020€7025 – €7225€1000
6487023€7575 – €8025€1050

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het schikt naar een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Door de zonnepanelencheck Montenaken tref je of je dak geschikt is voor montage. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Montenaken bedraagt 3490 kWh. Hiervoor zijn benodigd ongeveer 10 panelen van 315 wattpiek. Toelichting: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met een hoger vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Maak ook een inschatting van het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 825 kWh zijn 5 panelen gewenst, voor 1825 kWh zijn dat er 8, voor 2875 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3975 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is ongeveer gelijk. Veel mensen maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Evengoed onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De investering is laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Montenaken?

Voor het leggen van panelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Veelal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-montenaken

Installateur zonnepanelen zoeken

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Montenaken vergelijken? Dankzij het advies hieronder kies jij moeiteloos een erkende vakman in je woonplaats. Tal van bedrijven hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de offerteprijs. Check ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Treft het een zakelijke of particuliere vraag? Spreken we over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Probeer in detail te treden.

 3. Opdrachtomschrijving

  Schets de aard van het huis. Het type dak (schuin & plat) en de ligging van het huis zijn voor de monteur interessant. Kies vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De deskundige levert jou dan ook professioneel zonnepanelen advies in Montenaken.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Denk dan aan: voorletter + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en uw huidige mailadres. Dan is het voor ons duidelijk hoe je te bereiken bent in het geval er extra info nodig is. Daaropvolgend verstrekken zij de offertes.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen volgen er offertes van installatiebedrijven die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar de laagste offerte, maar check ook kleine lettertjes/certificaten (je kunt denken aan Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, Recyclage, VDE keurmerk) en klantervaringen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of is de investering nu te groot? Dan is er een oplossing, want je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er verschijnen nogal wat interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gymzalen die een stukje dak vol met zonnepanelen willen leggen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost zo’n €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Zoals met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Montenaken op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Montenaken
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Montenaken aanvullend capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomJij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!