Ophoven

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Ophoven? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en besparen je geld. Met de investering in zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Als gevolg van de dalende inkoopprijs, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan dit ook op ons dak? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Middels onze tool ontdek jij handige details die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Ophoven!

zonnepanelen installateur 3640
 • Direct lagere energielasten.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieLimburg
GemeenteKinrooi
Postcode36400
Gasverbruik20.010 kWh
Stroomverbruik kWh3505 kWh
Gemiddelde energierekening€162,24

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Ophoven mei 2024

Een speciale subsidie is er niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be tref je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Kinrooi. Is de informatie niet te vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €900,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Kinrooi zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Ophoven
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huizeneigenaren met een lage rente een afbetalingsregeling kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4480), dan is het belastingvoordeel al gauw €555. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest wordt teruggeleverd aan het net. In ruil ontvang je natuurlijk een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dit geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aardbol, maar ook voor de portemonnee! Al vele tienduizenden huishoudens kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
De offerteprijs voor zonnepanelen kan men berekenen met het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe voordeliger het is. Dit komt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De actuele kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Ophoven komen doorgaans uit tussen de €5300 en €6500 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en rendement
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat voor pakweg 2940 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Energiedirect of NLE betaal je daarvoor zo’n €735,00 (onkosten mei 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Ophoven kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hieronder bekijk je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119706€3675 – €4500€420
2301013€5300 – €5875€500
3328015€6075 – €6075€750
4395018€6300 – €6800€940
5434019€6900 – €7300€1010
6490022€7525 – €7875€1070

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het schikt naar een aantal regels: een schuin/plat dak met genoeg plek, een positie gericht tussen westen of oosten (zuiden is aan te raden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een sterk dak. Bovendien is een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Dankzij de zonnepanelencheck Ophoven check jij of jouw dak geschikt is. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ophoven bedraagt 3505 kWh. Dat staat gelijk aan pakweg 10 pv-panelen van 320 wattpiek. Disclaimer: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Kijk ook goed naar het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 5 panelen voldoende, voor 1950 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 3000 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3850 kWh gaat het om 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is gelijkwaardig. Meer dan 50% van de mensen kiezen voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evengoed zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De prijs ligt lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Moet ik een vergunning aanvragen in Ophoven?

Puur voor PV-panelen op een woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit geldt niet voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ophoven

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Populaire zonnepanelen bedrijven in Ophoven vergelijken? Met behulp van onderstaande tips vergelijk jij moeiteloos een erkende vakspecialist in je postcodegebied. Verschillende specialisten beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Beperk je niet alleen tot de aanschafprijzen. Houd ook rekening met certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Betreft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf expliciet jouw woning. De dak-categorie (schuin + plat) en de oriëntatie van de woning zijn zaken die van belang zijn. Selecteer vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De specialist biedt zo erkend zonnepanelen advies in Ophoven.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn jouw voornaam en achternaam, een mobiel/vast nummer, en een e-mailadres. Hierdoor komen wij erachter hoe we contact kunnen opnemen wanneer er aanvullende info nodig is. Nadien versturen ze de voorstellen (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van installatiebedrijven uit de omgeving. Kijk niet alleen naar de scherpste prijs, maar houd ook rekening met eventuele keurmerken (zoals IEC keurmerk, Recyclage, CE-keurmerk, RoHS certificaat) en beoordelingen van anderen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Woon je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of heb je geen financiële ruimte? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We kennen verscheidene prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name stadions die een stuk van het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Huren kan al vanaf €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Voldoende eigen geld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijvoorbeeld met buren zonnepanelen laten plaatsen in Ophoven op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Ophoven
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Ophoven een bijdrage – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor mensen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!