Ellikom

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Ellikom? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en een goede investering. D.m.v. de zonnepanelen van tegenwoordig is het mogelijk eigen energie te genereren. Dankzij de lagere prijs van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de zogenaamde terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Door onze vergelijker bekijk je toepasbare gegevens die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Ellikom!

zonnepanelen installateur 3670
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Milieubewuste keuze.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieLimburg
GemeenteOudsbergen
Postcode36700
Gasverbruik20.090 kWh
Stroomverbruik kWh3545 kWh
Gemiddelde energierekening€163,47

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Ellikom mei 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. In verschillende gemeenten zien we energiepremies of speciale groene leningen. Via de website energiesparen.be vind jij welke regelingen er zijn in de gemeente Oudsbergen. Geen resultaten? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Oudsbergen kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Ellikom
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy. Dit zijn speciale leningen waarmee huishoudens tegen een speciaal rentetarief een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere woningen aanmoedigt om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4560), dan is het belastingvoordeel al gauw €565. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: deze klassieke mechanische meters worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, maar ook op een lagere energierekening. Al enkele honderdduizenden investeerders hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen in wattpiek en de installatiekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te lager de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De actuele kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Ellikom fluctueren tussen de €5100 en €5800 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Geschatte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen wekt op grofweg 3020 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Budget Energie of NLE betaal je hiervoor wel €755,00 (onkosten mei 2024). Door goedkope zonnepanelen in Ellikom kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hieronder check je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119108€3525 – €4425€420
2307012€5275 – €5725€500
3332014€6000 – €6025€875
4387018€6425 – €6625€910
5453020€6925 – €7300€1010
6489023€7500 – €8025€1050

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal condities: voldoende plek beschikbaar, een positie gericht tussen westen of oosten (liefst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Eveneens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Omwille van de zonnepanelencheck Ellikom zie je of jouw dak geschikt is. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ellikom is 3545 kWh. Dit kan je zelf opwekken met zo’n 12 pv-panelen van 300 wattpiek. Advies: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor verbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen voldoende, voor 1850 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2950 kWh gaat het om 12, en voor 3800 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. Veel klanten prefereren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Evengoed kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen zijn zeer flexibel. De aanschafkosten liggen lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Ellikom?

Voor het leggen van zonnepanelen op uw woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaliter is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ellikom

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Ellikom vergelijken? Dankzij onderstaande tips heb jij in enkele stappen een professionele expert in je postcodegebied. Diverse bedrijven hebben faciliteiten zoals een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Let niet alleen op het tarief. Let ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Praten we over een particuliere of zakelijke vraag? Is het een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Definieer zo concreet mogelijk het huis. Het genre woning (schuin en/of plat) en de ligging van het dak zijn cruciaal. Maak ook een keuze voor een ideale leverdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De specialist geeft dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Ellikom.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Vul de overige contactgegevens in. Van belang zijn uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het mailadres. Hierdoor is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen leggen indien er onduidelijkheden zijn. Nadien verstrekken zij de proposities (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van vakmannen uit de regio. Kijk niet alleen naar de aanbieder met de laagste prijs, maar let ook op eventuele keurmerken (denk aan CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, TÜV keurmerk) en verhalen van andere klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, zijn panelen geen opties voor je daktype, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed nieuws, de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We onderscheiden verscheidene duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name organisaties die grond of een dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De tarieven beginnen bij €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Veel spaargeld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijv. samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Ellikom op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Ellikom
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Ellikom een netvergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningeigenaren met een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!