Ottignies

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Ottignies? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en heb je razendsnel terugverdiend. Met behulp van zonnepanelen op je woning is het mogelijk eigen energie te genereren. Door o.a. dalende kosten, de speciale 6%-BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is mijn dak geschikt? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Dankzij onze tool ontdek jij actuele aanbevelingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Ottignies!

zonnepanelen installateur 1340
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieWaals Brabant
GemeenteOttignies-Louvain-La-Neuve
Postcode13400
Gasverbruik20.280 kWh
Stroomverbruik kWh3440 kWh
Gemiddelde energierekening€161,90

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Ottignies mei 2024

Een speciale subsidie is niet beschikbaar in België. In een aantal gemeenten vind je interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be tref je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Ottignies-Louvain-La-Neuve. Is de informatie niet te vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Ottignies-Louvain-La-Neuve kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Middels de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Ottignies
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening. Dit zijn interessante leningen waarmee consumenten tegen een lage rente een lening kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun woning energiezuiniger te maken. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4500), dan profiteer je al van een korting van zo’n €558. Houd rekening met 2 aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. In ruil ontvang je natuurlijk een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de ouderwetse tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is in lijn met 5 procent rente. De win is er niet alleen voor onze aardbol, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden consumenten wekken zo zelf stroom op.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type/merk, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger het is. Dit komt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Ottignies liggen tussen de €5000 en €6200 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen mondt uit in plusminus 2890 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Delta of Qurrent betaal je daarvoor zo’n €722,50 (vergoeding mei 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Ottignies is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hierna ontdek je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117407€3425 – €4425€440
2307011€5275 – €5725€625
3324016€6000 – €6225€775
4406018€6350 – €6750€890
5469020€6975 – €7125€970
6507022€7650 – €8050€1070

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het schikt naar een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, met de richting tussen oost / west (liefst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat sterk genoeg is. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Door de zonnepanelencheck Ottignies zie je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ottignies is 3440 kWh. Dat staat gelijk aan omstreeks 11 pv-panelen van 280 wattpiek. Aanbeveling: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen passend, voor 1875 kWh gaat het om 7, voor 2850 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3950 kWh zijn dat 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. Meer dan 50% van de woningbezitters kopen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Daarnaast kan men gaan voor dunne-film panelen. Deze zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning verplicht in Ottignies?

Voor de installatie van panelen op het huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Veelal is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ottignies

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Ottignies vergelijken? Door middel van het onderstaande stappenplan tref je binnen enkele minuten een uitmuntende monteur in jouw omgeving. Verscheidene monteurs bieden een kleine showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de offerteprijs. Houd ook rekening met eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Betreft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Treft het een huurhuis of koopwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Verduidelijk het soort huis. De woning-categorie (plat en/of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn goede voorbeelden. Maak vervolgens een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De adviseur geeft dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Ottignies.

 4. Voorkeur voor contact

  Vul de overige contactgegevens in. Het betreft uw voornaam + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en een e-mailadres. Dan is het duidelijk hoe we contact kunnen leggen indien er onduidelijkheden zijn. Daaropvolgend krijgt u natuurlijk de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijk offertes

  Na zo’n 5 werkdagen ontvang je (een aantal) offertes van adviseurs die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de voordeligste tarieven, maar vraag ook om certificering (voorbeelden zijn RoHS certificaat, CE-keurmerk, Recyclage, ISO certificaat) en klantervaringen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of heb je onvoldoende budget? Er zijn goede alternatieven: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We kennen vele duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gymzalen die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost zo’n €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Je kunt denken aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Ottignies op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Ottignies
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Ottignies aanvullend capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €90,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!