Stene

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Stene? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en je kunt er geld mee verdienen. Met zonnepanelen gericht op het zuiden wek je in eigen beheer groene stroom op. Dankzij de dalende inkoopprijs, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de zogenaamde terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Via deze website ontdek je handige toelichtingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Stene!

zonnepanelen installateur 8400
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Verantwoorde investering.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteOostende
Postcode84000
Gasverbruik21.910 kWh
Stroomverbruik kWh3555 kWh
Gemiddelde energierekening€171,28

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Stene juli 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. Regelmatig hebben gemeenten speciale premies en/of leningen. Via de website energiesparen.be bekijk je welke regelingen er zijn in de gemeente Oostende. Is er niets over te lezen? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €800,00. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Oostende kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Stene
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home. Dit zijn speciale leningen waarmee huishoudens met een lage rente een speciaal type lening kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4880), dan is het voordeel al snel €605. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je terug op het net injecteren. Ter compensatie krijg je een soort vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is vergelijkbaar met een royale 6% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op de aarde, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden investeerders kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te rendabeler jouw investering. Dit is een efficiency-effect omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten (juli 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Stene variëren tussen de €4100 en €6500, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Geschatte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen wekt op pakweg 2900 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Budget Energie en Qurrent betaal je hiervoor wel €725,00 (prijspeil juli 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Stene kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de tabel lees je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120606€3625 – €4225€440
2281013€5075 – €5775€575
3353015€6075 – €6025€825
4413018€6400 – €6850€910
5445020€6900 – €7150€1000
6490021€7675 – €7850€1110

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het schikt naar een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Omwille van de zonnepanelencheck Stene vind jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Stene is 3555 kWh. Hiervoor zijn benodigd pakweg 10 panelen van 290 wattpiek. Aanbeveling: we spreken hier over een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Let ook op verbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 zonnepanelen gewenst, voor 1850 kWh gaat het om 8, voor 2975 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3975 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. Bijna alle investeerders prefereren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed bestaan er dunne-film PV-panelen. Deze panelen hebben een mooier uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Moet ik een vergunning aanvragen in Stene?

Puur voor panelen bovenop uw huis is een vergunning niet noodzakelijk. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In de regel is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-stene

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Stene vergelijken? Gebruikmakend van tips van onze adviseurs heb jij binnen enkele minuten een betrouwbare monteur in jouw streek. Een aantal bedrijven hebben faciliteiten zoals een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk niet alleen naar de aanschafprijzen. Check ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het een particuliere of zakelijke aanvraag? Praten we over een huurhuis of koopwoning? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Schets de eigenschappen van de woning. De woning-categorie (schuin & plat) en de geografische ligging van het huis zijn hierin van enorm belang. Maak ook een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De installateur geeft op die manier geschikt zonnepanelen advies in Stene.

 4. Overige gegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Je kunt denken aan voorletter + achternaam, telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Zo komen we erachter hoe je te bereiken bent indien er onduidelijkheden zijn. Nadien ontvangt u ook de persoonlijke offerte.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na 4-5 dagen volgen er offertes van installateurs die goed staan aangeschreven. Beperk je niet alleen tot de scherpste aanbieder, maar wees scherp op voorwaarden/keurmerken (bijv. VDE keurmerk, ISO certificaat, TÜV keurmerk, RoHS certificaat) en beoordelingen van anderen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en zijn panelen geen opties voor je daktype, of kan je het nu niet betalen? Goed om te weten: er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen verschillende rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan scholen die het dak over hebben voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Huren kan al vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Je kunt denken aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Stene op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Stene
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Stene een netvergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!