Soumoy

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Soumoy? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en hebben een prima rendement. Met innovatieve zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Dankzij dalende kosten, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het iets voor mijn woning? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Door gebruik te maken van deze pagina check jij toepasbare adviezen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Soumoy!

zonnepanelen installateur 5630
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieNamen
GemeenteCerfontaine
Postcode56300
Gasverbruik23.150 kWh
Stroomverbruik kWh3475 kWh
Gemiddelde energierekening€174,65

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Soumoy juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet aan de orde in België. Regelmatig hebben gemeenten speciale premies en/of leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be bekijk jij welke regelingen er zijn in de gemeente Cerfontaine. Kom je er niet uit? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Cerfontaine is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Soumoy
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren tegen een speciaal rentetarief een krediet kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4870), dan loopt het voordeel al gauw op tot €604. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dit geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement komt overeen met een 5 procent spaarrente. Niet alleen goed voor onze planeet, maar ook op een lagere energierekening. Al 500.000investeerders kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe betaalbaarder het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten (juli 2024) van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Soumoy liggen tussen de €4400 en €6200 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in draait uit op pak ‘m beet 2700 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Engie en Powerpeers betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €675,00 (prijspeil juli 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Soumoy bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hieronder bekijk jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118206€3625 – €4475€380
2283011€5275 – €5850€500
3320016€6100 – €6200€850
4388018€6550 – €6825€940
5445019€7025 – €7200€1020
6487021€7425 – €7875€1080

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het klopt met een aantal zaken: voldoende plek beschikbaar, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is het efficiëntst), zo min mogelijk schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Daarnaast is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Door o.a. de zonnepanelencheck Soumoy check je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Soumoy bedraagt 3475 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig omstreeks 10 pv-panelen van 280 wattpiek. Toelichting: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met een hoger vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 850 kWh zijn 4 zonnepanelen geschikt, voor 1900 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2875 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3975 kWh gaat het om 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. Veel bewoners kiezen voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er is ook een all-black variant. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Bovendien vinden we dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Heb ik een vergunning nodig in Soumoy?

Voor de installatie van zonnepanelen op het huis geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In algemene zin is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-soumoy

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Soumoy vergelijken? Via tips van onze adviseurs tref jij in een zeer korte periode een erkende vakman in de regio. Verscheidene monteurs hebben een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk verder dan de aanschafprijzen. Vraag ook om voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Gaat het om een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Verduidelijk de aard van de woning. De woning-categorie (plat & schuin) en de geografische ligging van het huis zijn voor de monteur interessant. Kies daarna een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist geeft jou dan interessant zonnepanelen advies in Soumoy.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het gaat hier om jouw naam (+ achternaam), een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en uw huidige mailadres. Daardoor weten wij ook hoe we contact kunnen leggen als de experts nadere info nodig hebben. Aansluitend verstrekken zij de voorstellen (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van installatiebedrijven uit de buurt. Let niet alleen op de laagste offerte, maar vraag ook om relevante keurmerken (zoals Recyclage, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat) en klantervaringen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of heb je geen financiële ruimte? Goed om te weten: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We kennen verscheidene mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan bedrijven die grond of een dak over hebben voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost om en nabij de €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is dan ook geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Hoe dat werkt? Denk aan met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Soumoy op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Soumoy
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Soumoy een netvergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Belgen die beschikken over een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Werk jij met een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €88,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!