Schulen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Schulen? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en financieel interessant. D.m.v. zonnepanelen gericht op het zuiden wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Vanwege dalende kosten, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Heeft ons huis een geschikt dak? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Met behulp van deze pagina ontdek je praktische raadgeving die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Schulen!

zonnepanelen installateur 3540
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieLimburg
GemeenteHerk-De-Stad
Postcode35400
Gasverbruik23.770 kWh
Stroomverbruik kWh3385 kWh
Gemiddelde energierekening€175,20

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Schulen mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie bestaat niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website energiesparen.be check jij de spelregels in de gemeente Herk-De-Stad. Is er niets over te lezen? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit levert al snel honderden euro’s op. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Herk-De-Stad bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Schulen
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor consumenten tegen een lage rente een krediet kunnen aanvragen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De overheid biedt een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun woning energiezuiniger te maken. Voor zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4990), dan loopt het voordeel al gauw op tot €619. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je terug op het net injecteren. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met 5% rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al enkele honderdduizenden gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie komt tot stand door de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe lager de investering. De reden daarvan is: omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten (mei 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Schulen liggen tussen de €4000 en €6700, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen genereert ongeveer 2700 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Essent of Qurrent staat dit al gauw gelijk aan €675,00 (tarief mei 2024). Door goedkope zonnepanelen in Schulen kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hieronder tref je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120107€3625 – €4200€440
2282013€5000 – €5800€575
3349014€5900 – €6250€750
4408017€6325 – €6650€900
5457019€7100 – €7125€960
6512021€7650 – €8050€1080

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het strookt met een aantal regels: voldoende plek beschikbaar, met een positie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Overigens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Gezien de zonnepanelencheck Schulen tref je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Schulen bedraagt 3385 kWh. Dit kan je zelf opwekken met plusminus 10 pv-panelen van 290 wattpiek. Aanbeveling: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen hoef je er ook minder te leggen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor verbruik in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 4 pv-panelen afdoende, voor 1850 kWh zijn dat er 8, voor 2950 kWh gaat het om 12, en voor 3950 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. Veel woningbezitters bestellen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Daarnaast onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten liggen relatief laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Hoe zit het met een vergunning in Schulen?

Voor zonnepanelen op uw dak hoeft men geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaliter is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-schulen

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Schulen vergelijken? Via de adviezen van onze specialisten vergelijk je zonder problemen een deskundige vakman in je woonplaats. Een aantal leveranciers bieden een kleine showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk verder dan de prijzen. Kijk goed naar eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke vraag? Is het een aangekochte woning of huur je? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Definieer expliciet jouw woning. Het type woning (plat of schuin) en de ligging van de woning zijn zaken die van belang zijn. Kies ook de gewenste uitvoerdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De specialist biedt zo aantrekkelijk zonnepanelen advies in Schulen.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Dit zijn uw voornaam + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en uw huidige mailadres. Op basis daarvan is het helder hoe je te bereiken bent als er iets niet helemaal duidelijk is. Vervolgens ontvang je de proposities (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  In 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van experts die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar bekijk ook voorwaarden/keurmerken (voorbeelden zijn ISO certificaat, RoHS certificaat, VDE keurmerk, CE-keurmerk) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We onderscheiden meerdere prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name verenigingen die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De kosten bedragen zo’n €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Je kunt denken aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Schulen op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Schulen
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Schulen een capaciteitstarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door mensen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!