Donk

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Donk? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en men kan er flink door besparen. Aan de hand van de investering in zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Dankzij de dalende inkoopprijs, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Dankzij onze website vind je praktische tips die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Donk!

zonnepanelen installateur 3540
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieLimburg
GemeenteHerk-De-Stad
Postcode35400
Gasverbruik23.760 kWh
Stroomverbruik kWh3380 kWh
Gemiddelde energierekening€175,05

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Donk mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet in België. Wel bestaan er gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website energiesparen.be ontdek jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Herk-De-Stad. Onduidelijke informatie? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Herk-De-Stad bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Via de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Donk
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Beobank ecokrediet. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten tegen een speciaal rentetarief een duurzaamheidslening kunnen aanvragen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4980), dan bedraagt het voordeel al snel €617. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Daarvoor ontvang jeeen vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de traditionele tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. In 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met 5% rente. Dit is niet alleen goed voor onze planeet, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al ruim tienduizenden gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen is gebaseerd op de fabrikant, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te lager de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Donk variëren tussen de €5100 en €6300, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Verwachte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen resulteert in zo’n 3100 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Greenchoice en/of Oxxio betaal je daarvoor ongeveer €775,00 (onkosten mei 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Donk bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het volgende overzicht lees je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117306€3450 – €4275€380
2299012€5225 – €5825€675
3335016€5925 – €6125€750
4384017€6425 – €6700€950
5447019€7025 – €7275€1030
6509023€7400 – €8025€1070

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het voldoet aan een aantal regels: voldoende ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is ideaal), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Verder is ligging onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Met hulp van de zonnepanelencheck Donk ontdek je de geschiktheid van je dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Donk is 3380 kWh. Dit kan je zelf opwekken met zo’n 10 pv-panelen van 315 wattpiek. Advies: dit is slechts een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je er ook minder te leggen. Denk ook eens na over de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 5 panelen gewenst, voor 2000 kWh zijn dat er circa 7, voor 2925 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3800 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. De doorsnee consumenten bestellen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Daarnaast onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen hebben een mooier uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Donk?

Tijdens de montage van PV-panelen op het huis is een vergunning niet noodzakelijk. Doorgaans gelden er andere regels voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Vaak is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen niet op het dak worden gelegd als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-donk

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Direkt zonnepanelen bedrijven in Donk vergelijken? Gebruikmakend van het onderstaande stappenplan vind jij in korte tijd een betrouwbare vakspecialist in jouw omgeving. Verschillende bedrijven beschikken over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de prijzen. Houd ook rekening met certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Gaat het om een huurhuis of koopwoning? Wat is de stroomvraag? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Omschrijf het project

  Beschrijf het soort huis. Het type huis (plat + schuin) en de ligging van het dak zijn goede voorbeelden. Maak daarna een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur geeft dan toepasbaar zonnepanelen advies in Donk.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vul de overige contactgegevens in. Het gaat hier om naam, een (vast) telefoonnummer en het emailadres. Op basis daarvan is het voor ons duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen in het geval er extra info nodig is. Daaropvolgend verstrekken zij de offertes.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen een paar dagen volgen er offertes van installatiebedrijven uit de omgeving. Let niet alleen op de goedkoopste aanbieder, maar wees scherp op certificering (zoals bijv. CE-keurmerk, VDE keurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat) en beoordelingen van anderen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Dit hoeft geen probleem te zijn: er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen vele rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gymzalen die grond of een dak willen volleggen met zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Huren kan al vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is niet nodig.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijv. samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Donk op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Donk
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Donk een aanvullend distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €86,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!